Σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για εκβίαση και δωροληψία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο αστυνομικοί 38 και 43 ετών που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για εκβίαση και δωροληψία στο νησί της Σαλαμίνας.

Παράλληλα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης εις βάρος τους.

Οι δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν την Κυριακή μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αφού όπως διαπιστώθηκαν εκβίαζαν καταστηματάρχες και εργαζόμενους σε οικοδομές ενώ διέρρεαν και πληροφορίες για το πότε θα γίνουν έλεγχοι από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι διάλογοι

Μεταξύ άλλων ο 38χρονος αστυφύλακας απατούσε χρήματα και ανταλλάγματα προκειμένου να ενημερώνει καταστηματάρχες για τους επικείμενους ελέγχους από δημόσιες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικοί είναι διάλογοι που κατέγραψαν οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ.

Όταν στο νησί φτάνει κλιμάκιο ελεγκτικού μηχανισμού ο αστυνομικός τηλεφωνεί καταστηματάρχη και ακολουθεί ο διάλογος:

Αστυνομικός: Είμαι 0… από την αστυνομία. Έχε λίγο υπόψη σου σήμερα

Καταστηματάρχης: Έχουμε τίποτα;

Αστυνομικός: Αυτό σου λέω. Πάω να τους πάρω. Πολύ εμπιστευτικά.

Καταστηματάρχης: Ευχαριστώ

Αστυνομικός: Έγινε, μιλάμε

«Τώρα μπαίνουν στο καράβι»

Σε άλλη του συνομιλία με κάποιον άλλο καταστηματάρχη τον ενημερώνει ότι ελεγκτές έχουν μπει στο φέρι μποτ. «Μπαίνει τώρα ο ΕΦΚΑ στο φέρι μποτ και έρχεται».

Ενημέρωσε επίσης καταστηματάρχη που είχε δύο υπαλλήλους του αδήλωτους και την ίδια μέρα πήγε και τους ασφάλισε, ενώ προειδοποιούσε για ελέγχους σε βιβλία εφορίας αλλά και για το κάπνισμα.

Όπως προέκυψε από έναν καταστηματάρχη λάμβανε τα τελευταία 2 χρόνια 200 ευρώ την εβδομάδα και συνολικά 2.500 ευρώ για να μην γίνονται έλεγχοι στην επιχείρησή του.

Στις οικοδομές

Ο δεύτερος αστυνομικός, 43χρονος, εκβίαζε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες που έκαναν οικοδομικές εργασίες. Τους ζητούσε χρήματα για να μην βεβαιώσει παράνομες εργασίες και τους απειλούσε ότι θα τους συλλάβει.

Οι εκβιασμοί και οι δωροληψίες

Σύμφωνα με την Αστυνομία 38χρονος αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και -11- περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο 43χρονος προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας.

Τα ευρύματα

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των -32.240- ευρώ,
-4- κινητά τηλέφωνα,
-2- δίκαννα και -1- μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα,
πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων,
κυνηγετικό μαχαίρι και
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.