Καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις: Από τον Μάρτιο οι τίτλοι ιδιοκτησίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έως το τέλος Φεβρουάριο η το αργότερο αρχές Μαρτίου οι ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις του Δημοσίου για πάνω από 30 χρόνια θα αποκτήσουν την δυνατότητα να τις εξαγοράσουν και μάλιστα με μεγάλες εκπτώσεις που μπορει να φθάσουν σωρευτικά μέχρι και το 80%.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί σε ένα με ενάμιση μήνα και το όλο σύστημα θα είναι έτοιμο ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι παραχωρήσεις των «διακατεχόμενων».

Fullscreen
(f)

Το ύψος του τιμήματος καθορίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή του ακινήτου και μειώνεται κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το εάν ο κάτοχος ανήκει σε αδύναμη οικονομικά ομάδα ή ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, το ύψος του εισοδήματός του και το είδος του ακινήτου.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% είτε σε 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο πληρωτέο ποσό δόσης τα 100 ευρώ. Ωστόσο τίθενται περιορισμοί ως προς την έκταση των κτημάτων που μπορούν εξαγορασθούν.

Ειδικότερα, η εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:

  • Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.
    Κλείσιμο
  • Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια, εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση -π.χ., βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.

Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται αρχικά η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων αυτού. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως. Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.