Η δυναμική του τουρισμού στις 13 Περιφέρειας της επικράτειας – Tα ποσοστά για τη Δυτική Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα τουριστικά μεγέθη και τη διαφορετική ταυτότητα των προορισμών ανά την Ελλάδα αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες, προτάσσοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη χάραξη συγκεκριμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.

Η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας υποδέχθηκε το 2% των επισκέψεων επί του συνόλου το 2022,με πτώση κατά 29% σε σύγκριση με το 2019 (από 817 χιλ. σε 582χιλ.). Το μερίδιό της είναι μόλις 1% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων, σημειώνοντας μείωση κατά 14% σε σύγκριση με το 2019 (από 257 εκατ. ευρώ σε221 εκατ. ευρώ). Η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 20% από 315 ευρώ σε 379 ευρώ.

Από τις  εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη Μέση∆απάνη ανά επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξηης κατά 31% σε σχέση με το 2019,φτάνοντας τα 821 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Περιφέρεια μετις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η ∆υτική Μακεδονία, με μόλις 49εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών.

Ως προς τα μερίδια των επισκέψεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, «πρωταθλητής» παραμένει το Νότιο Αιγαίο, αν ληφθεί υπόψη ότι με 6,7 εκατ. επισκέψεις, υποδέχθηκε πάνω από το 1/5 (το 21%) επί του συνόλου.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ένα μερίδιο 18% (όσο σχεδόν και η Αττική) και 5,6 εκατ. επισκέψεις διατηρεί  υψηλό ποσοστό λόγω και του οδικού τουρισμού. Από την άλλη,  στο ελάχιστο – 1% – είναι το μερίδιο των επισκεπτών στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.