Ζαχαράκη: Έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό – Σε όλη την Ελλάδα το Panic Button

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένη η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και μίλησε για το Panic Button, το δημογραφικό πρόβλημα, το πρόγραμμα Νταντάδες στο σπίτι αλλά και για την βία ανηλίκων που παίρνει άγριες διαστάσεις.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στη λειτουργία του Panic Button που επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Όπως είπε: «Στα όρια και των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην έδρα του κάθε Δήμου που υπάρχει αστυνομικό τμήμα, θα υπάρχει δυνατότητα πλέον της επέκτασης του Panic Βutton».

Μιλώντας για τις έκτακτες ενισχύσεις πριν τα Χριστούγεννα με σκοπό να ενισχυθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα, η κ. Ζαχαράκη εξήγησε ότι: «Χτες μόλις ΟΠΕΚΑ κατέβαλε 160 εκατομμύρια σε ένα ακόμα 200 δικαιούχους, 1,2 εκατομμύρια 200 δικαιούχους. Αυτά ήταν τα έκτακτα. Θυμίζω ποια ήταν η κατεύθυνση που έδωσε πρωθυπουργός. Στα άτομα με αναπηρία δόθηκε ένα έξτρα ποσό γι’ αυτές τις μέρες που είναι πλήρως απαραίτητο για να το δαπανήσουν ακριβώς εκεί που η οικογένεια κρίνει. Το επίδομα παιδιού, το οποίο αυξήθηκε έκτακτα σε μιάμιση παραπάνω δόση για τον μήνα Δεκέμβριο. Ήταν η περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αυτά είναι τα έκτακτα. Χθες ο ΟΠΕΚΑ κατέβαλε επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο φτάνει στα 300, περίπου 50 εκατομμύρια σε 1,4 εκατομμύρια δικαιούχους».

Προσέθεσε πως «η κοινωνία έχει ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και πρόσθεσε «θέλουμε να έχουν ανεξάρτητες, αυτόνομες ζωές. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλα αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται και με δυνατότητα να δουλέψεις έτσι ώστε να αποκτήσεις αμέσως μετά την ανεξαρτησία και να μην εξαρτάσαι από ένα επίδομα να έχεις το μισθό σου».

Παράλληλα εξήγησε πως αυξάνουν τα έξοδα και στο θέμα το στεγαστικό. «Στο Υπουργείο μας έχουμε τη χαρά ουσιαστικά να υλοποιούμε μαζί με συναρμόδια υπουργεία τη στεγαστική πολιτική, ένα σύνολο μέτρων τα οποία φτάνουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Κοιτώντας τα χθεσινά στοιχεία, πάνω από 2.400 ζευγάρια έχουν ήδη εκταμιευμένο το δάνειο από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”», τόνισε.

«Ετοιμάζουμε και το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό», είπε επίσης η Μαρία Ζαχαράκη. «Θα το παραδώσουμε στον πρωθυπουργό τέλος του Απριλίου, πιστεύω αρχές Μαΐου του 24 και ξεκινήσαμε ήδη διαβουλεύσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρώτα από όλα με τα Υπουργεία».

«Νταντάδες στο σπίτι»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Νταντάδες στο σπίτι», η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως: «είχαμε ανοίξει την πλατφόρμα και πράγματι υπάρχει ένα ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από πάνω από 500 γονείς. Βλέπουμε όμως ακόμα, ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στις επιμελήτρια και επιμελητές».

Βία ανηλίκων

Σχετικά με την βία ανηλίκων που παίρνει τεράστιες διαστάσεις, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε πως ετοιμάζεται καμπάνια για το ζήτημα. «Μια στρατηγική η οποία ουσιαστικά θα εμπεριέχει προσέγγιση και στην οικογένεια και στην κοινότητα αλλά και στο σχολείο», είπε και πρόσθεσε πως θα είναι πολύ σημαντικά τα έργα από το Υπ. Παιδείας.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Προγραμματίζω μέσα από το ΕΣΠΑ να ξεκινήσουμε συμβουλευτική γονέων έτσι ώστε να μπορούμε σε επίπεδο Δήμου να καθοδηγούμε όσο γίνεται στις ερωτήσεις των γονέων, που είναι πάρα πολλές».

ertnews.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.