«Πονοκέφαλος» για τον καταναλωτή τα τέσσερα τιμολόγια – Τι ισχύει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα χρώματα που έρχονται από το νέο έτος στα τιμολόγια του ρεύματος θα είναι τέσσερα όμως στην συνείδηση του καταναλωτή δεν θα συνθέτουν ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο, αλλά ένα ακόμα κάδρο που θα εξελιχθεί όπως φαίνεται σε έναν πονοκέφαλο ο οποίος θα καταλήγει πιθανότατα στην επιβάρυνση της τσέπης του.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Τα τιμολόγια που θα έρχονται από το νέο έτος σε όλα τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζονται θα είναι σε μπλε, σε πράσινο, σε κίτρινο και σε πορτοκαλί χρώμα.

Το καθένα από αυτά θα έχει τη σημασία του, καθώς θα απευθύνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των υπαλλήλων της ΔΕΗ Θόδωρο Κανελλόπουλο, επί της ουσίας από τα τέσσερα χρώματα τα δύο από αυτά απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα οικιακά τιμολόγια. Το μπλε και το πράσινο.

Το μπλε (σταθερό τιμολόγιο) θα έχει μια κλειδωμένη – σταθερή τιμή που όμως αναμένεται να είναι πιο υψηλή σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή της κιλοβατώρας, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενέργεια που θα καταναλώνει το νοικοκυριά να μην ξεπερνάει τα όρια που έχουν τεθεί. Με λίγα λόγια να έχει μια χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το πράσινο – ειδικό

Επειδή όμως τα νοικοκυριά έχουν ανάγκες ενέργειας που ξεκινούν από την θέρμανση και καταλήγουν στο μαγείρεμα και σε τόσες άλλες δουλειές που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα τους, τα περισσότερα από αυτά μάλλον θα επιλέξουν το πράσινο – ειδικό τιμολόγιο.

Και εδώ ξεκινάνε τα ακόμα πιο δύσκολα. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κ. Κανελλόπουλος στον Μax Fm το πράσινο τιμολόγιο δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να ελέγχει κάθε μήνα την τιμή της κιλοβατώρας που προσφέρει ο κάθε πάροχος και αναλόγως να αποφασίζει σε ποια εταιρεία θα πηγαίνει κάθε τόσο.

Στο τιμολόγιο η τελική προμήθεια κάθε μήνα ανακοινώνεται εκ των προτέρων από τον πάροχο έως και την 1η ημέρα του μήνα. Το ειδικό τιμολόγιο θα δημιουργήσει ενεργειακούς «τουρίστες»  με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, καθώς το να παρακολουθεί κανείς τις τιμές και τι αλλάζει στον τομέα της ενέργειας και του ρεύματος, θέλει και τις ανάλογες γνώσεις και χρόνο.

Το κίτρινο και το πορτοκαλί

Σε ότι αφορά τα άλλα δύο τιμολόγια το κίτρινο (το λεγόμενο κυμαινόμενο) θα αφορά την χονδρική τιμή της κιλοβατώρας που προσφέρει ο κάθε πάροχος ανά μήνα, με τις ανάλογες αυξομειώσεις ης.

Την χονδρική τιμή αφορά και το πορτοκαλί τιμολόγιο (το δυναμικό τιμολόγιο), με την διαφορά ότι θα είναι ανά ώρα και ανά μέρα και θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εγκαταστήσει ηλεκτρικούς μετρητές της ενέργειας.

Συμπερασματικά όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι έρχεται μεγάλο μπάχαλο από το νέο έτος στην ενέργεια. Πάντως, ο πιο τυχεροί από όλους είναι όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο αφού για αυτούς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, με τις χρεώσεις για αυτή την κατηγορία καταναλωτών να μένουν σταθερές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.