Δηλώσεις Πόθεν Έσχες: Για το 2024 αναβάλλεται η υποβολή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύο δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα υποβάλουν οι υπόχρεοι το 2024, αλλά καμία φέτος, όπως προκύπτει μετά τα προβλήματα στην κατασκευή και λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα αντικαταστήσει το pothen.gr.

Πριν προκύψει η ανάγκη κατασκευής νέας πλατφόρμας, οι δηλώσεις Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης έπρεπε να είχαν υποβληθεί από την άνοιξη ήδη εφέτος, αμέσως μετά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1.

Η αρχική διορία υποβολής έληγε 15 Μαΐου. Μετά εκτιμήθηκε πως η πλατφόρμα θα άνοιγε έως 16 Δεκεμβρίου 2023 και οι υπόχρεοι θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις έως 15 Μαρτίου 2024.

Τώρα όμως, με νέα τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προς ψήφιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίδεται νέα παράταση έως 30 Ιουνίου 2024 για την κατάθεση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους υπόχρεους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

· κανείς υπόχρεος δεν μπορεί να υποβάλει μέσα στο 2023 την ετήσια δήλωση Πόθεν Έσχες για το 2022, παρότι οι φορολογικές δηλώσεις για τα περσινά εισοδήματα έχουν ήδη υποβληθεί και εκκαθαριστεί.

· όλοι οι υπόχρεοι θα υποβάλουν στο την ηλεκτρονική ετήσια δήλωση ( ή και την πρώτη αρχική) για το 2022, στο α΄εξάμηνο του 2024.

· σχεδόν ταυτόχρονα θα είναι όλα έτοιμα να υποβληθούν επίσης και οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες έτους 2023, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί και η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.