Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με προγραμματικό διάλογο για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα δάνεια», που διεξάγεται στην Βουλή σε συζήτηση με δεκαπέντε φορείς και οργανώσεις, το ΠΑΣΟΚ βάζει στόχο να ξεδιπλώσει την στρατηγική του χωρίς να χάνει χρόνο -εκμεταλλευόμενο κυρίως την συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στα αριστερά του, μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να κάτσει η σκόνη και να διαμορφωθεί το νέο τοπίο.

Η παρουσίαση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ συντάσσεται στο πλαίσιο του καλέσματος του Νίκου Ανδρουλάκη τόσο στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες όσο και στην μεσαία τάξη, που μαζί μπορούν να διαμορφώσουν μια «προοδευτική εναλλακτική» στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνει την στρατηγική του χωρίς να χάνει χρόνο εκμεταλλευόμενο κυρίως την συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στα αριστερά του

Η πασοκική πρόταση για το ιδιωτικό χρέος βασίζεται σε 11 σημεία: την ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ΕΦΚΑ, την προστασία της κύριας κατοικίας, τις ρυθμίσεις των δανείων -με συγκεκριμένες παραμέτρους για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο-, τον τρόπο πώλησης των δανείων από τις τράπεζες στα funds, την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, τους εγγυητές δανείων και τα δάνεια των παλιννοστούντων, τις διευκολύνσεις στους συνεπείς δανειολήπτες-οφειλέτες, αλλά και τον συμψηφισμό οφειλών στο δημόσιο-ΕΦΚΑ.

Αιχμές για το φορολογικό

Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φορείς που θα συμμετέχουν: «Βούλησή μας είναι να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις και διέξοδο στα προβλήματα που απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον χαιρετισμό του στα Βραβεία «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης άφησε τις αιχμές του και για το φορολογικό νομοσχέδιο, μιλώντας για «χάδι» για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος «για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί είναι οριζόντια πολιτική. Οτιδήποτε οριζόντιο, πλήττει τους πιο αδύναμους», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η επιχείρηση «πρόγραμμα», πάντως, δεν σταματάει με αυτήν την εκδήλωση. Όπως είχε περιγράψει στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, τις επόμενες μέρες και για το διάστημα που απομένει μέχρι τα Χριστούγεννα ετοιμάζεται μια σειρά από εκδηλώσεις -αυτήν την εβδομάδα, την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στο Ηράκλειο για την παρουσίαση των προτάσεων για την δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, ενώ την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη θα παρουσιαστεί με αντίστοιχο τρόπο (και τρία επιστημονικά τραπέζια συζήτησης) το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

ΟΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ:

Για τα χρέη σε εφορία-ΕΦΚΑ:

• Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

Για την προστασία της κύριας κατοικίας:

• Την επαναφορά του Ν.3869/2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια (εισοδηματικά και αξίας περιουσίας), για τους πραγματικά ευάλωτους. Για όσους ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας, προβλέπεται επιδότηση της δόσης δανείου/ενοικίου.

• Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων

Για τις ρυθμίσεις δανείων:

• Ο δανειολήπτης αποκτά δικαίωμα για ρύθμιση της οφειλής του με βάση τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα ελέγχουν επί της ουσίας τη ρύθμιση. Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης του Κανόνα Δεοντολογίας της ΤτΕ από τις τράπεζες και τους servicers

• Βιώσιμες ρυθμίσεις, με πραγματική δυνατότητα εξάντλησης του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού δόσεων (240) και αξιολόγηση της προτεινόμενης από τις τράπεζες, τους servicers ή την πλατφόρμα ρύθμισης από έναν τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

• Οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν στο εξωδικαστικό συμβιβασμό με ουσιαστικές προτάσεις δεν θα μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη με τόκους υπερημερίας.

Ο δανειολήπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό

Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους:

• Προστασία ως και του 50% της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα δυσκολευθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σε περίπτωση που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο:

• Βιώσιμη λύση που θα απεγκλωβίσει 80.000 συνεπείς – ως επί το πλείστον- δανειολήπτες, οι οποίοι, ξαφνικά, απειλούνται με απώλεια της 1ης κατοικίας τους

• Η λύση προβλέπει κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη (1/3) και πιστωτικού ιδρύματος (2/3) από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου. Αναδρομική εφαρμογή της κατανομής αυτής από τη στιγμή της υπέρβασης της ισοτιμίας στο 1,4. Με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο οι δόσεις θα μειωθούν κατά 40%, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν είναι 15% μεγαλύτερο σε σχέση με το αν ελάμβαναν το ίδιο ποσό δανείου σε ευρώ.

Για τον τρόπο πώλησης δανείων από τις τράπεζες στα funds:

• Οι τράπεζες και οι servicers υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί)

• Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2019 είχε καταθέσει τροπολογία για το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης:

• Επιβολή κανόνων, ώστε να σταματήσει η όποια ασύδοτη λειτουργία, πάντα υπό την απειλή κατάσχεσης ή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας

• Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ρύθμισης

Για τους εγγυητές δανείων:

• Οριοθέτηση της οφειλής του εγγυητή, στις περιπτώσεις που το δάνειο έχει μεταβιβαστεί σε fund, στο ύψος που προκύπτει με την εφαρμογή μεθόδου υπολογισμού ανάλογης με αυτή που θα ισχύει για το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου

• Η ευθύνη του εγγυητή προσδιορίζεται με βάση την τιμή αγοράς της απαίτησης από το fund, ενώ ενισχύεται η δυνατότητά του να αμυνθεί αν το ποσό μπορεί να εισπραχθεί από τον πρωτοφειλέτη (θα πρέπει πρώτα να εξαντληθεί η δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης στον πρωτοφειλέτη και να αποβεί άκαρπη)

• Δικαίωμα σε ρύθμιση με συγκεκριμένες προδιαγραφές στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης του δανειολήπτη.

• Αντιμετώπιση του φαινομένου των καταχρηστικών ρητρών με τις οποίες ο εγγυητής παραιτείται από τα δικαιώματά του

Για τα δάνεια παλιννοστούντων:

Βιώσιμη λύση για τα περίπου 40.000 στεγαστικά δάνεια των συμπατριωτών μας παλιννοστούντων ομογενών.

Προτείνεται να ισχύσει και για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας η επιτυχής ρύθμιση των αντίστοιχων δανείων του ΟΕΚ.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες-οφειλέτες:

• Για τους συνεπείς οφειλέτες στην εφορία, θα μπορούσε να προβλεφθεί μια γενναία μείωση προκαταβολής φόρου (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση)

• Επιδότηση της αύξησης του επιτοκίου στους συνεπείς δανειολήπτες με πόρους που θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών

• Οι τράπεζες να εφαρμόσουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω στο πραγματικό κόστος χρήματος (αυτό των καταθέσεων και όχι του euribor), γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

• Δικαίωμα ρύθμισης διευκόλυνσης σε περίπτωση επέλευσης αποδεδειγμένων επιβαρυντικών γεγονότων (π.χ. απώλεια εργασίας, ανατροπή εισοδήματος, προβλήματα υγείας, σπουδές τέκνων κ.ά.)

Για τον συμψηφισμό οφειλών στο δημόσιο-ΕΦΚΑ:

Ο οφειλέτης θα μπορεί να συμψηφίζει οφειλές προς το Δημόσιο ή ΕΦΚΑ με απαιτήσεις κατ’ αυτών ή όταν ο πιστωτής είναι διαφορετικός φορέας να εκχωρεί αυτές, με ταυτόχρονη παύση της επιβάρυνσής του με τόκους ή προσαυξήσεις και αντίστοιχη ενημερότητα.

https://www.in.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.