Ποια χώρα της Ευρώπης αποστρέφεται το ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από τότε που η ΕΕ ξεκίνησε την μεγάλη διεύρυνση της προς τα ανατολικά σύνορα της το 2004, η Σλοβενία, η Σλοβακία, τα τρία κράτη της Βαλτικής και πρόσφατα η Κροατία έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Η Βουλγαρία φιλοδοξεί επίσης να κάνει την ίδια κίνηση. Στον αντίποδα η Τσεχία, μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία, έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει να εγκαταλείψουν τα δικά τους νομίσματα.

Στην Ουγγαρία, η πολυετής ύφεση και η κρίση του φιορινιού ώθησαν τις επιχειρήσεις να απαιτήσουν τουλάχιστον χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 42% των δανείων στη χώρα είναι σε ξένο νόμισμα.

Αν και η δέσμευση για τη μετάβαση στο ευρώ αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες η Τσεχική Δημοκρατία  δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Οι επιχειρηματίες λένε ναι στο κοινό νόμισμα

Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό σχέδιο για την υιοθέτησή του, οι πολίτες δεν το θέλουν και η κεντρική τράπεζα επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο των επιτοκίων, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η επιχειρηματική κοινότητα είναι η μόνη που ζητάει το ευρώ και φροντίζει να σπρώξει την οικονομία σ ένα σημείο, που πολιτικοί και κεντρική τράπεζα δεν θα ήθελαν να φθάσουν.

Τα στοιχεία της  κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι για πρώτη φορά το ήμισυ του συνόλου των ανεξόφλητων επιχειρηματικών δανείων από τις εγχώριες τράπεζες  είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα, σε ευρώ στην συντριπτική τους  πλειοψηφία. Το ποσοστό μεγαλώνει  εάν συμπεριληφθούν οι πιστώσεις από ξένες τράπεζες. Επιπρόσθετα περίπου το 20% του συνόλου των εγχώριων συναλλαγών μεταξύ τσεχικών εταιρειών πραγματοποιείται σε ευρώ, ενώ πολλοί εξαγωγείς πληρώνουν τους τοπικούς προμηθευτές τους σε ευρώ αντί για κορόνες.

«Η κορόνα είναι νόμισμα μερικής απασχόλησης, διότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην οικονομία έχουν ως επί το πλείστον στραφεί στο ευρώ», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Linet Group SE, κατασκευάστριας εταιρείας νοσοκομειακών κρεβατιών υψηλής τεχνολογίας και άλλου εξοπλισμού, Τόμας Κόλαρ. «Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να μην έχουμε το ευρώ, αλλά οι πολιτικοί φοβούνται ακόμη και να θέσουν το θέμα, πόσο μάλλον να το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους» προσθέτει.

Σχεδόν το σύνολο των πωλήσεων της τσεχικής εταιρείας ύψους 360 εκατ. ευρώ προέρχεται από εξαγωγές  σε 150 χώρες, εξηγεί. Έχει αλλάξει τις περισσότερες από τις δραστηριότητές του από την κορώνα στο ευρώ για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Πολίτες και κυβέρνηση δεν το επιθυμούν

Λίγες χώρες, ωστόσο, είναι τόσο ευρωσκεπτικιστές όσο η Τσεχική Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ που δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα έδειξαν ότι οι Τσέχοι έχουν το μικρότερο ποσοστό πολιτών που υποστηρίζουν τη μετάβαση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

ot.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.