Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024 – Τι προβλέπει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κατατίθεται σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου στο Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, με ενσωματωμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, θεσπίζεται και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό.

Αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και η περιστολή των δαπανών, σε συνδυασμό με την ανάγκη συγκράτησης των τιμών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να κατέληξε στην απόφαση να ανέβει στο 24% από το 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα αναψυκτικά τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, να επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες έως τον Ιούνιο του 2024 τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό.

Οι στόχοι για τους φόρους 2024 είναι η είσπραξη 63 δισεκ. ευρώ, η μείωση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση επαγγελματιών αλλά και να προχωρήσουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Μόνιμα μειωμένος ΦΠΑ 13%:

Εισιτήρια μέσων μεταφοράς.
Τουριστικό πακέτο.
Πολιτισμός (κινηματογράφοι, θέατρα κλπ).

Παράταση μειωμένου ΦΠΑ έως 30/6/2024:

Σερβιριζόμενος καφές.
Σερβιριζόμενα ροφήματα.
Υπηρεσίες ταξί.

Αύξηση του ΦΠΑ στο 24%:

Σερβιριζόμενα αναψυκτικά.

ERT NEWS | Ενημέρωση, Πολιτισμός, Ψυχαγωγία

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.