ΣΕΑΟΠ: Τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ στα οινοπνευματώδη ποτά η Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχα, μπύρα, οίνος) το 2022 στην Ελλάδα, καθιστώντας την τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), η Ελλάδα:

 

βρίσκεται στην 3η θέση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ (η Φιλανδία είναι η ακριβότερη και η Ουγγαρία η πιο φθηνή).
βρίσκεται στην 6η θέση  μεταξύ των 36 χωρών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των χωρών της ΕΖΕΣ /Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας)

Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ-27 στα οινοπνευματώδη ποτά (με δείκτη επιπέδου τιμών 153,3) με τιμές κατά 53,3% υψηλότερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου, κάτι που προφανώς εξηγείται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚ που ισχύει στη χώρα μας και το ΦΠΑ, οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

«Όπως έχουμε επισημάνει στα αλκοολούχα ποτά το 51% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού καλύπτει ο ΕΦΚ (περίπου το 1/3) και ο ΦΠΑ», επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.

Από τον πίνακα επίσης φαίνεται ότι  η Ελλάδα παραμένει αρκετά ψηλά σε σύγκριση με τις τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Κύπρος (με 115) η Γαλλία (με 100,1) η Ισπανία (με 97,8) και η Ιταλία (με 89,3) .

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.