Τα πρώτα νομοσχέδια προς ψήφιση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων την Πέμπτη. Τότε αρχίζει η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα και το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας, με έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών.

Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το βράδυ της Δευτέρας (3/7), ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και όλο το προσεχές διάστημα, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι άμεσες προτεραιότητες του κάθε υπουργείου.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «τρέχει» ένα 10ήμερο «φωτιά» με πολλά σημαντικά θέματα. Πέρα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων, ακολουθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας) όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προτεραιότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής που θα έχει έντονο ιδεολογικό πρόσημο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές για νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ θα δώσει έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας, η οποία θα καταλήξει το Σάββατο με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα και το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας, με έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. «Δεν θα είναι μία απλή ανάγνωση μέτρων», τονίζουν οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, δεν θα περιλαμβάνει μόνο απαρίθμηση των μέτρων, αλλά θα περιγράφεται το ιδεολογικό περίγραμμα και το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τετραετία.

Και συγκεκριμένα θα κινηθεί στους εξής άξονες:

  • Καλύτεροι μισθοί
  • Καλύτερη υγεία
  • Ενίσχυση δωρεάν δημόσιας παιδείας
  • Ψηφιακό κράτος
  • Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
  • Ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας.

Εξάλλου, το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί με τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και δη με το οικονομικό για τα μέτρα του 2024, με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού, για τους νέους, στήριξη των συνταξιούχων, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιο μέτρο έκπληξη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.