Δυτική Ελλάδα: 83% αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα -Μεγάλη έλλειψη προσωπικού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την οικοδομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τον μήνα Ιούλιο, έσπασε όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας.

Η στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας), σε όγκο αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε ποσοστό 83,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καθώς, από τα 88.990 κυβικά μέτρα εκτινάχθηκε στα 163.483 κυβικά μέτρα. Σε επιφάνεια τετραγωνικών μέτρων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε την δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση μετά τις δύο περιφέρειες της Μακεδονίας, με ποσοστό αύξησης 48,2%.

Αντίστοιχες επιδόσεις, σημείωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε όρους καθαρά ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αδειών μειώθηκε συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, από 159 σε 153. Ομως, τα έργα που υλοποιούνται είναι πολύ μεγαλύτερα σε όγκο και σε τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει πως υπάρχει αναζωογόνηση των κατασκευών σε μεγάλα κτίρια, δηλαδή πολυκατοικίες.

Συγκεκριμένα, η Δυτική Ελλάδα και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε την μεγαλύτερη αύξηση όγκου, σε ποσοστό 74,1%, από 88.990 κυβικά μέτρα σε 154.964 κυβικά μέτρα.

Σε όσους τετραγωνικών μέτρων, η Δυτική Ελλάδα είχε πάλι την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 40,9%, από 21.800 τ.μ. τον Ιούλιο του 2023 σε 30.719 τ.μ. φέτος τον ίδιο μήνα.

Δεν υπάρχει προσωπικό!

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος των ιδιωτικών κατασκευών και των δημοσίων έργων, δυσκολεύεται πολύ να βρει εργάτες και εργατοτεχνίτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος, που, όπως όλες οι τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα, αναζητεί απεγνωσμένα εργάτες και τεχνίτες για τη στελέχωση εργοταξίων, απευθύνθηκε στη ΔΥΠΑ (τον πρώην ΟΑΕΔ), που διαχειρίζεται τις βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των ανέργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, εντοπίστηκαν από τη ΔΥΠΑ περίπου 12.000 άνεργοι οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να απασχοληθούν στα εργοτάξια και υπήρξε σχετική πρόσκληση μέσω του κρατικού οργανισμού. Όμως, από τους 12.000 ανταποκρίθηκαν, δηλαδή εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον περίπου 40 άνεργοι, και τελικά εμφανίστηκαν για εργασία πέντε άτομα!

Το σίγουρο είναι πως πλέον οι προσπάθειες των εταιρειών και της Πολιτείας έχουν στραφεί προς το εξωτερικό και την προσέλκυση εργατών από συγκεκριμένες χώρες. Χθες ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, είπε πως οι εργάτες από το εξωτερικό έρχονται «με ρυθμό της στάγδην άρδευσης», κυρίως με ευθύνη των προξενικών Αρχών των τρίτων χωρών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.