Aνδρέας Παπανδρέου: 22 Οκτωβρίου 1988, το ιστορικό νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη ΒΙΝΤΕΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 22 Οκτωβρίου 1988, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού λαμβάνει χώρα μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα του ’80.

Ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, επιστρέφει ύστερα από δίμηνη, περίπου, παραμονή του στο Λονδίνο, και κατεβαίνοντας τη σκάλα του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, κάνει το ιστορικό πλέον νεύμα, στη μετέπειτα σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη.

Ο Παπανδρέου είχε πραγματοποιήσει στο νοσοκομείο Χέρφιλντ εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και επέστρεφε στην Ελλάδα για να αναλάβει και πάλι τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Στο αεροδρόμιο, σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και φυσικά μπροστά στις τηλεοράσεις εκατομμύρια πολίτες, οπαδοί και μη του Ανδρέα, περίμεναν να δουν τη στιγμή της αποβίβασης του πρωθυπουργού.

Σε εκείνο λοιπόν ακριβώς το σημείο και αφού κατέβηκε λίγα σκαλιά μόνος του, ο Ανδρέας Παπανδρέου σταμάτησε και στρεφόμενος προς τη Δήμητρα Λιάνη που στεκόταν ακόμα στην πόρτα του αεροσκάφους, της έκανε νεύμα να τον ακολουθήσει. Με τον εντυπωσιακό αυτόν τρόπο, με μάρτυρα το πανελλήνιο, ο έλληνας πρωθυπουργός επισημοποιούσε τη σχέση του με την 35χρονη τότε αεροσυνοδό.

«Εμφανέστατα συγκινημένος ο Πρωθυπουργός μόλις έφθασε υπεράνω του ελληνικού εδάφους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, όπως και για τη συμπαράσταση που του έδειξε ο λαός στην προσωπική του περιπέτεια, και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και του έθνους.

»Στο Αεροδρόμιο, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών του ΠΑΣΟΚ με κομματικές και ελληνικές σημαίες, τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, βουλευτές και στελέχη κυβερνητικών υπηρεσιών.

Η Δήμητρα και το μήνυμα της οικογένειας

»Από την υποδοχή απουσίαζε ο υπουργός Παιδείας Γ. Α. Παπανδρέου, και όλα τα παιδιά του Πρωθυπουργού. Τον κ. Α. Γ. Παπανδρέου συνόδευε η κ. Δ. Λιάνη, η οποία με άλλο αυτοκίνητο έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου.

»Αργότερα, ο Πρωθυπουργός και η κ. Λιάνη ανεχώρησαν μαζί για το σπίτι του στην Πολιτεία όπου θα διαμένει ο κ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος θα χρησιμοποιεί το Καστρί μόνον ως γραφείο.

Κοσμοπλημμύρα

»Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα συνθήματα των συγκεντρωμένων οπαδών στο αεροδρόμιο και κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, της λεωφόρου Συγγρού και του κέντρου των Αθηνών υπογράμμιζαν τον ρόλο του κ. Α.Παπανδρέου υπέρ της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.

»Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει τα ουσιαστικά καθήκοντά του αύριο Δευτέρα και έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με τους αντιπροέδρους κκ. Χαραλαμπόπουλο και Κουτσόγιωργα καθώς και υπουργούς του».

Το νεύμα

»Στις 4.20 όταν, προσγειώθηκε το αεροπλάνο και τροχιοδρομούσε, οι επίσημοι παρασύρθηκαν από το πλήθος, με έντονο πάθος και τον ενθουσιασμό, και το περικύκλωσε. (…)

» Τότε αποφασίσθηκε να βγει στην πόρτα του αεροσκάφους ο κ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος ανοίγοντας τα χέρια χαιρέτησε τα πλήθη, που παραληρούσαν. Δίπλα του, και λίγο πίσω, στεκόταν η κυρία Δήμητρα Λιάνη, που χαμογελούσε ευτυχισμένη. Ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε τον κόσμο στρεφόμενος αριστερά και δεξιά, και έδειχνε συγκινημένος. Την ίδια στιγμή επίμονα ο κ. Μ. Ζιάγκας του ζητούσε: “Σας παρακαλώ. Πηγαίνετε μέσα. Σας παρακαλώ!”.

»Μετά από δέκα λεπτά και αφού είχε ανοιχτεί διάδρομος, βγήκε πάλι στην πόρτα του αεροσκάφους ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και άρχισε αργά να κατεβαίνει τη σκάλα, μέσα στην αποθέωση του πλήθους, που τον υποδεχόταν με τα συνθήματα: “Εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα”, “Έρχεται ο αρχηγός, σιδερένιος, δυνατός”.

»Η κυρία Δήμητρα Λιάνη, πίσω του (…) Ο κ. Α. Παπανδρέου της έκανε νόημα να τον ακολουθήσει στην κάθοδο. Όταν, όμως, ο Πρωθυπουργός επιβιβάσθηκε στο πρώτο αυτοκίνητο ο κ. Αντώνης Λιβάνης της υπέδειξε να ακολουθήσει με το δεύτερο αυτοκίνητο.

»Η κυρία Δ. Λιάνη, εμφανώς δυσαρεστημένη, θα πρέπει να άκουσε φωνές ορισμένων από τους συγκεντρωμένους που φώναζαν: “Όχι, όχι στο ίδιο αυτοκίνητο”. Mια άλλη φωνή που ακούσθηκε, ήταν: “Γεια σου κοπέλα μου”».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.