Ποια είναι η ιδανική στιγμή της ημέρας για να φάτε σοκολάτα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ας είμαστε ειλικρινείς – στη σοκολάτα είναι δύσκολο να αντισταθείς. Γνωρίζατε όμως ότι η γνώση της καλύτερης ώρας για να φάτε σοκολάτα μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία σας; Η συνετή κατανάλωση δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε, αλλά και με το πότε το τρώτε. Οι διατροφολόγοι έχουν εντοπίσει την ιδανική ώρα για να απολαμβάνετε την καθημερινή σας λιχουδιά. Αν οι λιγούρες για σοκολάτα είναι ένας γνώριμος αγώνας, δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το πότε πρέπει να ενδώσετε για μέγιστη ικανοποίηση και ισορροπία.

Γιατί πρέπει να χρονομετρήσετε την κατανάλωση σοκολάτας;

Ο Suman Agarwal, ιδρυτής του SelfcarebySuman, συμφωνεί ότι η σοκολάτα δέχεται πολύ κακή δημοσιότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λιπαρά και ζάχαρη. Δεδομένου ότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει συνδεθεί με θέματα όπως η ακμή, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης, συχνά θεωρείται “κακή”. Ωστόσο, «η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα-70%, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για σοκολάτα», αναφέρει.

Όμως η μαύρη σοκολάτα πρέπει να είναι σωστά χρονισμένη λόγω του περιεχομένου της. Η Dr Rohini Patil, ιδρύτρια του Nutracy Lifestyle, ενημερώνει ότι περιέχει ζάχαρη, λίπος, θεοβρωμίνη και καφεΐνη, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, ειδικά όταν καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ώρες. Η σωστή χρονική στιγμή μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαχείριση του βάρους, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη και το λίπος.

Η καλύτερη στιγμή για να φάτε σοκολάτα

Η κατανάλωση σοκολάτας το πρωί μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας και διάθεσης, να κάψει λίπος και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Το σώμα μπορεί να την επεξεργαστεί και να τη διασπάσει πιο γρήγορα το πρωί, λόγω του γενικά μεγαλύτερου μεταβολικού ρυθμού», εξηγεί ο Dr Patil. Έτσι, τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες στη σοκολάτα έχουν την καλύτερη συμπεριφορά τους, επειδή η ινσουλίνη μας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αποθήκευσης επιπλέον θερμίδων ως λίπος και στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα.

Τα απογεύματα είναι μια εξαιρετική στιγμή για να απολαύσετε το φαγητό σας, ειδικά όταν χρειάζεστε μια αναζωογόνηση για να ξεπεράσετε την ύφεση μετά το γεύμα. Λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ικανοποιήσει τη λαχτάρα σας για ζάχαρη και ταυτόχρονα να σας δώσει την απαραίτητη ενεργειακή ώθηση. Αν έχετε τελειώσει με μια μεσημεριανή προπόνηση, θεωρήστε την ως το τέλειο σνακ μετά τον ιδρώτα. «Η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, το οποίο, όταν καταναλώνεται μετά από άσκηση αντοχής, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και βελτιώνει τη ροή του αίματος», λέει ο Agarwal.

Για τους ανθρώπους που τείνουν να ζουν την καλύτερη ζωή τους το βράδυ, δυστυχώς, η σοκολάτα δεν μπορεί να συμβαδίσει με αυτόν τον τρόπο ζωής. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε καφεΐνη και θεοβρωμίνη -το κύριο αλκαλοειδές του κόκκου κακάο. Εξάγεται από τους φλοιούς του κόκκου και χρησιμοποιείται στη σύνθεση της καφεΐνης. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο, επειδή μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό, καθιστώντας δύσκολη τη χαλάρωση. Αυτό ακούσια, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα ύπνου, επηρεάζοντας την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά την επόμενη μέρα. «Το βράδυ, οι μεταβολικοί ρυθμοί συχνά μειώνονται και η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται επίσης. Αυτή η καθυστερημένη διάσπαση των λιπών και των υδατανθράκων που προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους ή σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», διευκρινίζει ο Dr Patil.

Να θυμάστε πάντα ότι το μέτρο είναι το κλειδί και μην τρώτε σοκολάτα με άδειο στομάχι. «Αν καταναλωθεί με ένα γεύμα που έχει έναν καλό συνδυασμό όλων των σημαντικών μακροστοιχείων, δεν θα ανεβάσει τόσο πολύ τα σάκχαρα, αλλά, με τη σειρά του, θα αυξήσει το GI φορτίο του φαγητού», καταλήγει ο Agarwal.

instyle.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.