Πράσινα τιμολόγια: Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Νοέμβριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μειώσεις στα πράσινα τιμολόγια αναμένονται να υπάρξουν τον Νοέμβριο, με την αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας να συνεχίζεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Επιπλέον, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι 16% χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, παραμένοντας εντός των εκτιμήσεων της αγοράς.

Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, η μέση τιμή χονδρικής αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη από 112 ευρώ το Σεπτέμβριο, 129 ευρώ τον Αύγουστο και 135 ευρώ τον Ιούλιο.

Μέχρι τον Νοέμβριο οι ανακοινώσεις για τις χρεώσεις

Οι προμηθευτές αναμένεται να ανακοινώσουν τις χρεώσεις για τα «πράσινα» τιμολόγια του Νοεμβρίου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου. Αυτές οι χρεώσεις αναμένεται να αντικατοπτρίζουν την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής.

Η εξέλιξη των τιμών έως τώρα ακολουθεί την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης κατά τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή, όπως την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ η ζήτηση αυξάνεται κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες.

Για 18 ώρες, η τιμή του ρεύματος πλησίασε το μηδέν

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου, όπου η ζήτηση παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τις καθημερινές, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την τιμή να πέφτει στα 44 ευρώ την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, για 18 ώρες, η τιμή του ρεύματος πλησίασε το μηδέν. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καθώς η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό ισοζύγιο αυξάνεται, το φαινόμενο των πολύ χαμηλών ή και μηδενικών τιμών κατά τη διάρκεια του 24ώρου θα επεκτείνεται, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα βιωσιμότητας για τους παραγωγούς που δεν έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση της ενέργειας που παράγουν μέσω κάποιου είδους συμβολαίων.

Η πίεση προς τα κάτω των τιμών ενέργειας αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, από την αύξηση της διεθνούς παραγωγικής ικανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι πρώτες μετρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών έδειξαν ότι η μέση τιμή στην Αττική διαμορφώθηκε στα 1,165 ευρώ το λίτρο κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου (από 1,4 ευρώ πέρυσι), ενώ πανελλαδικά η μέση τιμή είναι 1,194 ευρώ (σε σύγκριση με 1,425 ευρώ πέρυσι).

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.