Πάτρα: LIVE η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρακολουθείστε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΛΕΣΣΑ ΓΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ 2023

Μοναδικό θέμα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, που είναι σε εξέλιξη, είναι ο ισολογισμός – απολογισμός του Δήμου Πατρέων, για το 2023.

Εισηγητής του θέματος είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

«Συνάδελφοι έχετε στα χέρια σας την έκθεση των ορκωτών Λογιστών για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Πατρέων, οι οποίες αποτελούνται από τον Ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2023 και τα αποτελέσματα χρήσης δηλαδή τον Οικονομικό Απολογισμό έτους 2023.

Όπως βλέπετε δεν υπάρχουν παρατηρήσεις και δεν έχει εντοπιστεί καμία ανακρίβεια στην έκθεση διαχείρισης της Οικονομικής Επιτροπής, όπως ακριβώς καταγράφεται στην έκθεση.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου τέθηκαν στη διάθεση των Ορκωτών όλα τα βιβλία και στοιχεία που ζήτησαν από τις Οικονομικές μας Υπηρεσίες.

Αποδεικνύεται και μέσω αυτών, ότι ασκούμε την Οικονομική διαχείριση με ιδιαίτερη προσοχή μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τον Πατραϊκό λαό.

Ο οικονομικός απολογισμός έτους 2023 με τα μεγέθη αυτού, είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού έτους 2023 που είχαμε ψηφίσει, όπου είχαμε παρουσιάσει γενικά, αλλά και ειδικά δια μέσου των Υπηρεσιών μας το οικονομικό τοπίο του Δήμου για το 2023.

Όπως είχαμε πει λοιπόν για το 2023 και αποδεικνύεται και από τον Οικονομικό απολογισμού του 2023 το κυρίαρχο ζήτημα για το Δήμο πάγια και διαρκώς είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, μέσω των χρημάτων που από φόρους το κράτος έχει εισπράξει από τον Πατραϊκό λαό, για να τα αποδώσει στο Δήμο και όμως τα παρακρατά.

Για εμάς το θέμα είναι ποιος εισπράττει και ποιος καλείται να πληρώσει.

Έρχεται λοιπόν το κράτος και μας λέει εγώ εισπράττω, αλλά θα πληρώσετε εσείς έργα και υπηρεσίες στον Πατραϊκό λαό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Με διαχρονικό στόχο φυσικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις η μη χρηματοδότηση που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, αφού και εκεί πέφτει απαγόρευση, να οδηγηθεί η Τοπική Διοίκηση στην «αγκαλιά», μεγαλοεπενδυτών επιχειρηματικών ομίλων όχι φυσικά για να προσφέρουν Υπηρεσίες αλλά «εμπόρευμα» στο λαό για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μάχες δίνουμε για να κρατήσουμε όρθιες τις Υπηρεσίες μας.

Γιατί η έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού δεν είναι ουδέτερο σαν θέμα, αλλά έχει τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία μας.

Γι’ αυτό απέναντι σε αυτούς τους πολιτικούς στόχους της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στεκόμαστε με αταλάντευτες διεκδικήσεις και αγώνες με τις θέσεις μας υπέρ του Δήμου και του λαού και όχι με περιγραφές μόνο της πραγματικότητας αυτής.

Πέραν αυτών με όποια δυνατότητα υπάρχει, το μέλημα μας είναι η προσφορά στον Πατραϊκό λαό με έργα και υπηρεσίες, καθώς επίσης να τον κρατάμε όρθιο, αγωνιζόμενοι μαζί με το κίνημα για όλα τα δικαιώματα του που του τα στερεί η ανάλγητη πολιτική της κάθε αστικής Κυβέρνησης των κομμάτων αυτών.

Δεν είναι όμως μόνο η συνέχιση της μη χρηματοδότησης των Δήμων. Είναι και η συνέχιση από το κράτος της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του στην Τοπική Διοίκηση χωρίς πόρους προκειμένου να χρεώνονται οι Δήμοι την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το κράτος.

Τα γνωρίζετε όλα αυτά και έχουμε αναφερθεί ξανά στο θέμα, όπως από Παιδικούς Σταθμούς για την προσχολική ηλικία, λειτουργικές δαπάνες και επισκευές Σχολικών Συγκροτημάτων, όπου μέσα στο 2023 για το οποίο μιλάμε δώσαμε από ίδιους πόρους 2,5 εκατ. περίπου στις Σχολικές Επιτροπές, το Βοήθεια στο Σπίτι όπου με τη μεταφορά του προσωπικού στους Δήμους το κόστος μισθοδοσίας το χρεώνεται ο Δήμος, τις σχολικές καθαρίστριες που από δύο με τέσσερεις ώρες ημερησίως που χρηματοδοτεί η κάθε Κυβέρνηση τις κάνουμε πλήρους ωραρίου με κόστος 400.000 ευρώ για το 2023, τους ναυαγοσώστες με ποσό 302.560 ευρώ, τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την Πολιτική Προστασία με ούτε 1 ευρώ που δεν λαμβάνουμε για αντιπλημμυρικά έργα ενώ για την αντιπυρική περίοδο τα χρήματα των 130.000 ευρώ που δίνει το κράτος δεν αρκούν ούτε για μια Δημοτική Ενότητα.

Ίδια κατάσταση για τις Δημοτικές Αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα για την άθληση της νεολαίας μας με μηδενική χρηματοδότηση από το κράτος, το ίδιο στην Αυτεπιστασία, στον Ηλεκτροφωτισμό με κόστος δημοτικού φωτισμού το 2023 4.201 ευρώ, το ίδιο στη Διεύθυνση Καθαριότητας που λέει το κράτος πηγαίνετε τα δημοτικά τέλη στο Θεό γιατί από εμάς ούτε ευρώ.

Τους οργανισμούς του Δήμου ποιος τους χρηματοδοτεί;

Το Κράτος; Όχι. Ο Δήμος που από ίδιους πόρους δώσαμε για το 2023 στον Κοινωνικό Οργανισμό, στο Πολιτιστικό, στο Βρεφοκομείο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στο Καρναβάλι 9.330.000 ευρώ.

Τη μισθοδοσία του προσωπικού την καλύπτει το κράτος; Όχι.

Αφού ως ΚΑΠ για το 2023 πήραμε 26.636.200 ευρώ και η μισθοδοσία ανήλθε στο 31.416.648 ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι άθλος το έργο των Υπηρεσιών μας και της Δημοτικής Αρχής.

Με σημαντικά έργα καθημερινότητας από ίδιους πόρους, αλλά και σημαντικές εντάξεις έργων σε προγράμματα με μελέτες των Υπηρεσιών μας, τα βλέπετε σε όλη την Πάτρα και έχουμε κάνει γνωστές τις στασιμότητες που υπάρχουν στη χρηματοδότηση τους, το οποίο ως θέμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου σε Πρωθυπουργό και Υπουργούς.

Με έργα στα σχολικά μας συγκροτήματα, στα αθλητικά μας γήπεδα επίσης και δομές από το Παμπελοποννησιακό και από την πλήρη εγκατάλειψη που το παραλάβαμε, μέχρι κάθε δημοτικό γήπεδο.

Στην ελάφρυνση του Πατραϊκού λαού από τέλη ανταποδοτικότητας, στις απαλλαγές από αυτά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην κοινωνική μας πολιτική μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού και των Υπηρεσιών μας, στις δωρεάν εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς παιδιών προσχολικής ηλικίας για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€, στα κοινωνικά φροντιστήρια αλληλεγγύης, στις δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις σε Πλαζ και Ροΐτικα, στον Πολιτισμό μέσω του πρώην Πολιτιστικού Οργανισμού και νυν Διεύθυνση και Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, στην Τέχνη μέσω του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και Άρμα Θέσπιδος με περιοδεύοντα θίασο σε σχολεία και γειτονιές δωρεάν με έργα ποιότητας και όχι εμπορικά, όπως επίσης ο δημοτικός κινηματογράφος από τον πολιτισμό, αλλά και στις δράσεις του Καρναβαλικού σαν έντονα λαϊκό χαρακτήρα της πόλης μας και όχι ευκαιρία για κέρδος.

Όπως επίσης στον Αθλητισμό με χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων μας για τη νεολαία, χωρίς να βάζουν το χέρι στη τσέπη οι γονείς, αλλά και δωρεάν πρόσβαση για άθληση του Πατραϊκού λαού στο στάδιο.

Όλα αυτά είναι κόστος για το κράτος. Έτσι θεωρεί τα παιδιά μας και το λαό και δεν χρηματοδοτεί.

Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής βρίσκεται η Δημοτική μας Αρχή των 10 ετών προσφοράς στον Πατραϊκό Λαό, μέσα σε τέτοιες συνθήκες.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για χρηματοδότηση και προσωπικό, για να έχουμε τη δυνατότητα συνέχισης τους.

Με αυξημένες δαπάνες λόγω ανατιμήσεων σε κάθε προμήθεια μας, από αναλώσιμα μέχρι οικοδομικά υλικά, σε καύσιμα, σε ανταλλακτικά για το στόλο των οχημάτων, σε δημοτικό φωτισμό, σε πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία, σε συντηρήσεις κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων και σε όλα τα λειτουργικά μας έξοδα.

Οι δαπάνες π.χ. στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες για το 2023 ήταν 20.363.453€.

Στον δημοτικό φωτισμό 4.201.000 ευρώ.

Με χαράτσια όπως του τέλους ταφής που το 2023 πληρώσαμε 1.025.000 ευρώ και για το 2024 μας παρακρατά από τους ελάχιστους ΚΑΠ που μας δίνει το κράτος, 161.000 ευρώ κάθε μήνα.

Το γεγονός όμως ότι ασκούμε την Διοίκηση του Δήμου με ορθολογική και επιμελή διαχείριση των οικονομικών δεν αρκεί.

Απαιτείται χρηματοδότηση.

Απαιτείται η επιστροφή των 650 με 670 εκατ. ευρώ που μας έχει παρακρατήσει το κράτος στα 10 χρόνια της θητείας μας.

Αποπληρώνουμε επίσης δάνεια του Δήμου που φυσικά δεν τα έχει πάρει αυτή η Δημοτική Αρχή αλλά τα παραλάβαμε , και δε θελήσαμε να διολισθήσουμε το χρέος στο Δήμο και στον Πατραϊκό Λαό με χρέη και επιβαρύνσεις.

Παραλάβαμε δάνεια την 1η Σεπτέμβρη του 2014 περίπου 22 εκατ. ευρώ και τα έχουμε φτάσει να υπολείπονται για πλήρη ξεχρέωση του Δήμου 6 εκατ. 867χιλ.705,49ευρώ στις 31/12/2023 με καταβλητέο στη χρήση του 2024 και εγγεγραμμένο ποσό 1 εκατ. 357 χιλ. 746,27 ευρώ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι είναι ασήκωτα τα βάρη που επωμίζονται οι Δήμοι μετά την κάθε κρίση, όπως από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τη κρίση της πανδημίας, την κρίση στην ενέργεια και όσες άλλες κρίσεις έρχονται που είναι ορατές από τους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και τα στρατόπεδα ΗΠΑ-ΕΕ με Ρωσία-Κίνα κ.λπ. από την ίδια αιτία στην Ερυθρά θάλασσα, από τη Μέση Ανατολή με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τις σφαγές του Παλαιστινιακού λαού, που όλα αυτά φέρνουν δεινά σε βάρος των λαών και έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται.

Αλλά και οικονομικά δεινά στη χώρα μας αφού μόνο για την ενίσχυση της Ουκρανίας η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι φέτος στην Ουάσιγκτον να καταβάλει κατ’ έτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ και πάνω από 1 δισ. την περίοδο 2025-2030. Για εκεί «γη και ύδωρ» με στραγγαλισμό λαού και Δήμων.

Όπως με τον σχεδιασμό επίσης της Ελληνικής αστικής τάξης για περαιτέρω εκμετάλλευση του λαού για τα θησαυροφυλάκιά τους με πολιτικό σχεδιασμό των μονοπωλίων της Ε.Ε. και υλοποίηση από την κάθε Κυβέρνηση της Χώρας, όπως είναι και η άλωση της Τοπικής Διοίκησης , που είναι προνομιακό πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όπως και με τα διάφορα ταμεία που δημιουργούν π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. που αφού συγκεντρώνουν κεφάλαια από τους λαούς μέσω της φοροληστείας, τα προωθούν σε μεγαλοεπιχειρηματείες με επιχορηγήσεις για να μεταρρυθμίσουν και να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και όχι με δικά τους χρήματα αλλά του λαού. Εκεί πάνε και τα λεφτά που παρακρατούν από τους Δήμους.

Εμείς όχι μόνο αποκαλύπτουμε όλα αυτά, αλλά και συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει από το 2014 ως Διοίκηση του Δήμου απέναντι στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. που τη κάθε κρίση τη φορτώνουν στο λαό.

Με όλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο, με χρηματοδοτήσεις και επιστροφή παρακρατηθέντων, με προσλήψεις προσωπικού και με όλες τις αποφάσεις διεκδίκησης που έχουμε πάρει στο Δ.Σ. για να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε κατακτήσει για τον Πατραϊκό λαό, που έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη τόσο σε έργα υποδομής και προστασίας, όσο και καθημερινότητας και στο κυρίαρχο επίσης ζήτημα της ανεργίας που τσακίζει κόκκαλα .

Για να στεκόμαστε πάγια εμπόδιο στους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς για Δήμους σε επιχειρηματικούς ομίλους, που αντί για Υπηρεσίες όπως στοιχειωδώς λειτουργούν τώρα, να πουλάνε ακριβό εμπόρευμα στους Δημότες, προς όφελος των λίγων».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.