Άκης Μπαρδάκης, Αντιπρόεδρος ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π: “Μην ψάχνετε για νέες πατέντες. Οι Εποχικοί Πυροσβέστες είναι η μόνη λύση”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι πυροσβέστες τρέχουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές και βρίσκονται ήδη στα όριά τους.

Οι  Πυροσβέστες βρίσκονται στη πρώτη γραμμή όλων των συμβάντων, οι οποίοι με απανωτές επιφυλακές και με απλήρωτη υπερεργασία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους καθώς δεν υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό στην Αχαΐα.

Από τους 2.500 Εποχικούς Πυροσβέστες οι 100 υπηρετούν στην Αχαΐα, οι οποίοι  καλούν την Κυβέρνηση να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα αξιοποιώντας τους με 12μηνη εργασία δίνοντας λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει, καθώς η χώρα βρίσκεται στην πύρινη δίνη της κλιματικής κρίσης.

Όπως αναφέρει ο Ακης Μπαρδάκης,  Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών:  “Φέτος το καλοκαίρι έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων τεχνασμάτων ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Βλέπουμε πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι τραυματισμοί, οι καταρρεύσεις λόγο υπερκόπωσης, αποτέλεσμα της πίεσης που βιώνει ο Έλληνας Πυροσβέστης με τα εξαντλητικά ωράρια.

Από τις 5 Ιουνίου έχουμε παραδώσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μια μελέτη πρότασης νόμου με αριθμό πρωτοκόλλου 856.05/06/2024, η οποία δίνει τη λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης που υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα, αξιοποιώντας του Εποχικούς Πυροσβέστες.

Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση ακόμα. Αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι δεν είμαστε… drones. Διότι αν το χαρτί έγραφε για drones ή για κάποια χορηγία θα μας είχαν απαντήσει την επόμενη ημέρα το πρωί. Τόσο λογαριάζουν τον Έλληνα Πυροσβέστη. Προσπαθούν με πρόσθετες υπηρεσίες, υπερεργασία δηλαδή αλλά και απανωτές επιφυλακές προσωπικού, να καλύψουν τα κενά στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς αλλά μάταια.

Η χρήση του νόμου που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο θα δώσει τη λύση άμεσα. Έγιναν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που απαιτούσε το Υπουργείο συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον. Ο κόσμος γνωρίζει τη μεγάλη εικόνα που βλέπει στην τηλεόραση και που διαφημίζει συνεχώς η Κυβέρνηση, δηλαδή τις δασικές πυρκαγιές. Πυροσβεστικό Σώμα όμως δεν σημαίνει μόνο δασικές πυρκαγιές.

Τα κενά στους σταθμούς είναι τεράστια, το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να βγουν οι βάρδιες με αποτέλεσμα να γίνονται πρωτόγνωρες πατέντες για τη κάλυψη τους. Χορτάσαμε από παλαμάκια και μεγάλες κουβέντες 5 χρόνια τώρα. Δεν μπορεί κανένας να ψυχολογήσει τις αποφάσεις του Υπουργείου και αυτό το αποδεικνύει η πρόσφατη υποβολή μηνυτήριας αναφοράς της Ομοσπονδίας των μονίμων Πυροσβεστών (ΠΟΕΥΠΣ) κατα παντός υπευθύνου.

Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε από τη Κυβέρνηση να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα αξιοποιώντας με 12μηνη εργασία την εμπειρία των Εποχικών Πυροσβεστών, το μοναδικό εξειδικευμένο προσωπικό που υπάγεται ήδη στη μεγάλη οικογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος”.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.