Τατουάζ: Είναι επικίνδυνα για την υγεία; Τι λέει νέα έρευνα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοένα και συχνότερα βλέπουμε ανθρώπους με τατουάζ, τα οποία θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν γίνονται σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα από εξειδικευμένους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν υλικά υψηλής ποιότητας. Κατά την διάρκεια ενός τατουάζ, βελόνες διεισδύουν στο δέρμα για να εναποθέσουν μελάνι στην επιδερμίδα, γι’ αυτό και οι ασφαλείς πρακτικές είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου παρενεργειών.

Με την κατάλληλη μετέπειτα φροντίδα, ο κίνδυνος μόλυνσης από ένα νέο τατουάζ είναι θεωρητικά ελάχιστος. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το μελάνι είναι λιγότερο γνωστοί.

Ορισμένα μελάνια τατουάζ μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες εξέτασαν 75 δείγματα κλειστών, σφραγισμένων μελανιών για τατουάζ που κατασκευάζονται από 14 εταιρείες και διατίθενται προς πώληση στις Η.Π.Α.

Περισσότερα από ένα στα τρία μελάνια βρέθηκαν να περιέχουν βακτήρια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν 34 βακτηριακά απομονωμένα στελέχη, 19 από τα οποία αναφέρθηκαν ως «πιθανώς παθογόνα στελέχη». Η έρευνά τους έχει δημοσιευθεί στο Applied and Environmental Microbiology.

Είναι πιθανή η βακτηριακή λοίμωξη από τα τατουάζ;

Όπως αναφέρει επιστημονικό άρθρο δημοσιευμένο στο La Presse Médicale, «τα τατουάζ πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία που προκαλεί βλάβη στο δέρμα, το οποίο λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει από εξωτερικά παθογόνα, όπως χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της τελευταίας μελέτης, περίπου το 0,5-6% των ατόμων με τατουάζ μπορεί να εμφανίσουν μόλυνση μετά το τατουάζ. Ωστόσο, οι ακριβείς αιτίες των λοιμώξεων θα μπορούσαν να συνδέονται με άλλους παράγοντες, όπως η ανεπαρκής μετέπειτα φροντίδα και η κακή υγιεινή. Μολύνσεις θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν από εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ, όπως βελόνες, τα οποία δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά.

Για αυτό είναι σημαντικό να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσατε να κάνετε τατουάζ, να ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού σας αλλά και να κάνετε διεξοδική έρευνα πριν να καταλήξετε στον επαγγελματία που θα σας το κάνει. Εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα μετέπειτα για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν κινδύνους.

https://www.vita.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.