Προφυλακιστέοι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους στο κύκλωμα εκβιαστών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πέντε από τους έξι κατηγορούμενους στο κύκλωμα εκβιαστών, μετά την απολογία τους στον ανακριτή.

Ανάμεσά τους είναι η 43χρονη «Νάνσυ» που φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος και ο αδερφός της.

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν και δυο ακόμη υπάληλλοι δημοσίων υπηρεσιών, ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας κατηγορούμενος, που εμφανίζεται να έκανε μικροδουλειές της ομάδας.

Πρόκειται για την δεύτερη ομάδα των «έξι», που οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στα δικαστήρια για τις απολογίες τους.

Στην ίδια υπόθεση έχουν προφυλακιστεί δύο ακόμη από τα 14 μέλη του κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες στην Αθήνα, αφότου ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς, χθες Τετάρτη (10/7).

Και οι 14 κατηγορούμενοι είναι, ανά περίπτωση, αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στόχευε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

«Δεν ήμουν η αργηχός»

Η 43χρονη φερόμενη ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ενώπιον του ανακριτή σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στην οργάνωση, όχι όμως και τον ηγετικό ρόλο σε αυτή.

«Συμμετείχα, αλλά δεν ήμουν ο αρχηγός της οργάνωσης», φέρεται να είπε στον ανακριτή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Τα μέτρα προφύλαξης για να μην αποκαλυφθεί η δράση της ομάδας

Στο υλικό που έχει συλλεχθεί περιλαμβάνεται και η καταγραφή των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε η ομάδα για να μην αποκαλυφθεί η δράση της, με την επιλογή συγκεκριμένων σημείων συνάντησης για την πληρωμή μελών, συγκεκριμένων τρόπων επικοινωνίας κ.α..

Ενδεικτικά, στα στοιχεία που θα μελετήσει ο Ανακριτής είναι και η αναφορά των διωκτικών αρχών για τον έναν εκ της ηγετικής δυάδας. Ο κατηγορούμενος καταγράφηκε σε μετακινήσεις του να χρησιμοποιεί δίκυκλο που ανήκει σε ίδρυμα που σχετίζεται με τον αδελφό του, με το οποίο πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομο καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της οργάνωσης φαίνεται να προσδιορίζεται – σε αυτήν την φάση – σε χρόνο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 έως και την εξάρθρωση της, στις 5 Ιουλίου 2024.

Πού έκρυβαν τα χρήματα

Τυλιγμένα σε περιοδικά και εφημερίδες, μέσα σε τάπερ και σε χαρτοπετσέτες έκρυβαν τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπρατταν από τη δράση τους. Η όμορφη «Νάνσυ», ο αδερφός της και η μητέρα τους φέρονται να ανήκουν στην κορυφή της ηγεσίας του κυκλώματος που είχε στρατολογήσει δημόσιους υπαλλήλους και δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι προχωρούσαν σε εκβιασμούς επαγγελματιών και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά πόσα. Ο βίος της φερόμενης ως αρχηγού, η οποία απολογείται σήμερα, ήταν πολυτελής. Στην κατοχή της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκάδες πανάκριβα ρολόγια.

Οι μέθοδοι του κυκλώματος των εκβιαστών

Από όσα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση, φαίνεται πως η οργάνωση είχε συγκεκριμένες μεθόδους, αρχικά φιλικές και εν συνεχεία απειλητικές, για να εκβιάζει όσους δεν ήθελαν να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, όσοι καταστηματάρχες αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την ομάδα βρίσκονταν αντιμέτωποι με απειλές, ή και διοικητικές ενέργειες, για βεβαιώσεις παραβάσεων, σφραγίσεις κ.α..

Είναι χαρακτηριστική η φράση «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει στην καταγγελία που έκανε πριν μερικούς μήνες, επιχειρηματίας με επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας την πίεση αλλά και την αδηφαγία που επεδείκνυε η ομάδα για τις αμοιβές της στην «προστασία» που προσέφερε.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί, με τους περισσότερους εκ των κατηγορουμένων να έχουν απολογηθεί ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ οπότε Ανακριτής και Εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική μεταχείριση ενός εκάστου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.