Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι γονείς που είχαν την κόρη τους φυλακισμένη σε κλουβί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελεύθεροι αφέθηκαν, οι γονείς της 29χρονης κοπέλας, την οποία υποχρέωναν να ζει μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά στο σπίτι τους στην Καλαμάτα, μετά τις απολογίες τους στον εισαγγελέα.

Όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, η 29χρονη κόρη τους πάσχει από ένα σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα, με αποτέλεσμα να γίνεται επιθετική και επικίνδυνη για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και ως εκ τούτου, για το «δικό της καλό» την είχαν κλειδωμένη μέσα στα αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν ποτέ να τη βοηθήσουν, παρότι εκείνοι ζητούσαν επί χρόνια βοήθεια.

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας για εξετάσεις, όπου και θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο ίδρυμα που θα τη φιλοξενήσει.

Η 29χρονη που πάσχει από βαριά ψυχολογικά προβλήματα κρατούνταν από τους θετούς γονείς της μέσα σε αυτοσχέδιο «κλουβί» στο σπίτι τους, γιατί κανείς δεν τους έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως καταγγέλλει η μητέρα της κοπέλας – που υιοθέτησε την 29χρονη όταν εκείνη ήταν βρέφος από το «Μητέρα» – εδώ και χρόνια, από το από το 2017, έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και φορείς για τα προβλήματα της κόρης της, ωστόσο δεν εισακούστηκε από κανέναν. Έτσι, για να προστατέψει την 29χρονη από το να κάνει κακό στους γύρω της αλλά και τον εαυτό της – υποχρεώθηκε να την περιορίσει μέσα στο σπίτι, φτιάχνοντας ένα αυτοσχέδιο ξύλινο «κλουβί» στο δωμάτιο της.

Όταν η κοπέλα βγαίνει στον κήπο, είναι και εκεί «φυλακισμένη», σε χώρο περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, ως μοναδικό μέσο αποτροπής της επιθετικής συμπεριφοράς και του αυτοτραυματισμού της. «Χρειαζόμαστε βοήθεια, δεν την έχουμε σε «κλουβί» αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο, είναι για την ασφάλεια της» διαμαρτύρεται η μητέρα της.

Το… ιστορικό

«Διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο». Αυτό φέρεται να διαπίστωσαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Γ.Ν. Καλαμάτας το Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στο σπίτι που διέμενε με τους ανάδοχους γονείς της, η 27χρονη τότε Μαριάννα. Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς της, ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς και αυτοτραυματισμού της.

Με βάση το σημείωμα της Υπηρεσίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, παρήγγειλε από το Α.Τ. της περιοχής τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης. Μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση Ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας προέκυψε ότι η Μαριάννα είχε εξετασθεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωσθεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Η δικογραφία κατέληξε… στο αρχείο, καθώς με την πρόταση της Εισαγγελίας δεν συνέτρεχε περίπτωση κίνησης ποινικής δίωξης.

Σαν… κούνια

«Δεν είναι όλες τις ώρες κλεισμένη εκεί. Είναι σαν μια κούνια δίπλα στο κρεβάτι της, με τη διαφορά ότι ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι το ξύλο, το κάγκελο. Τις περισσότερες ώρες είναι έξω», αναφέρει η ανάδοχη μητέρα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σκληρές εικόνες που κάνουν το γύρο της Ελλάδας, με την 29χρονη «φυλακισμένη» μέσα στις αυτοσχέδιες κατασκευές. «Εγώ μέρα νύχτα είμαι μαζί της. Δεν βγαίνω έξω. Περιμένω να έρθει εισαγγελέας, να έρθουν κοινωνικές υπηρεσίες».

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.