Μ. Χρυσοχοΐδης: Η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στα τελευταία γεγονότα, με κορυφαίο όλων τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας στο Σκάι, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «πέφτει μια πολύ βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία, δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι έφυγε ένα κορίτσι.

-Το 2019 ιδρύσαμε το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας, μια σειρά υπηρεσίες και όλα τα πρωτόκολλα.

-Υπάρχουν αστοχίες αλλά υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στα οποία παρεμβαίνουμε. Επειδή τρέχουν πολύ γρήγορα τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση. Οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που δέχονται μιλάνε πια»

-Και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις.

-Εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house για να μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί, τα οποία θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα και θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα».

Ως προς το φαινόμενο της βίας ανηλίκων, σχολίασε πως: «υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που έχουν εμφανιστεί με πιο βίαιο τρόπο, 500 συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει μέσα σε δύο μήνες. Χθες στη Γλυφάδα αποτράπηκε μία συνάντηση ανηλίκων για να συγκρουστούν και κλήθηκαν και οι γονείς. Η ποινική μεταχείριση του ανηλίκου είναι περίπλοκη. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μία γραμμή πενταψήφια που θα λειτουργεί στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων και θα μπορεί να δέχεται καταγγελίες».

Για τις περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών, επισήμανε ότι «πρόκειται για 97 περιπτώσεις ενώ ο φρουρός στους Αγ. Αναργύρους υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου. Ζήτησα με ποιον τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Επίσης ανέφερε σχετικά με τα Πανεπιστήμια ότι: «στα πανεπιστήμια μαζεύονται τα περιστατικά βίας και τελειώνει αυτό. Έχουν περιοριστεί γιατί διατίθενται αστυνομικές δυνάμεις».

Για το επόμενο διάστημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως: «η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».

https://www.ertnews.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.