Social media και δημοκρατία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O γνωστός Πατρινός συγγραφέας Βασίλειος Χριστόπουλος έκανε ένα σχόλιο στο fb υπό τον τίτλο «Social media και δημοκρατία»:

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Οι υπολογιστές, το διαδίκτυο τα social media προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν γνώμες, να μεταφέρουν πληροφορίες και να έχουν άμεση πρόσβαση σε γνώσεις που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να προσεγγίσουν στο παρελθόν.
Στις μέρες μας τα social media έδειχναν πως θα γίνουν ο απόλυτος δημόσιος χώρος που οραματίστηκε η Χάννα Άρεντ, εκεί όπου ο κάθε άνθρωπος θα διατυπώνει τη γνώμη του, θα αφηγείται την προσωπική του ιστορία, θα ασκεί την κριτική του. Η Άρεντ στο έργο της (Η ανθρώπινη κατάσταση,1958) αντιλαμβάνεται την πολιτική ως ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτών. Ο κόσμος πρέπει να περιλαμβάνει έναν δημόσιο χώρο που να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα της ζωής των θνητών. Έτσι ώστε η κατάθεση γνώμης, η άσκηση κριτικής, αυτό το κάτι δικό τους να διαρκέσει περισσότερο από τη γήινη ύπαρξή τους.
Πολλοί πιστέψαμε πως πράγματι τα social media αποτελούν ένα χώρο ελευθερίας, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί και εναλλακτικά απέναντι στα χειραγωγημένα συστημικά ΜΜΕ.
Δυστυχώς τελευταία στη χώρα μας υπάρχει και στα social media ασφυκτικός έλεγχος. Το «αόρατο χέρι» του λογοκριτή επιλέγει ποιες αναρτήσεις θα κυκλοφορήσουν και πόσο.
Όσοι και όσες δυσπιστούν ας ανοίξουν το λίνκ που εμφανίζεται στο πρώτο σχόλιο.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.