Μια λακκούβα «άνοιξε» κόντρα τοπικής αυτοδιοίκησης και αστυνομίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύο αστυνομικοί στην Κω έκλεισαν μια λακκούβα και ξεκίνησε διαμάχη. Τι λένε οι δύο πλευρές.

Στην Κω συνέβη ένα περιστατικό που παίρνει διαστάσεις καθώς αφορά τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτές των αστυνομικών αρχών. Συγκεκριμένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυο αστυνομικοί βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ασυνήθιστης ένορκης διοικητικής εξέτασης, καθώς αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία και να κλείσουν λακκούβα στην επαρχιακή οδό Κω-Χωρίων.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, η συγκεκριμένη λακκούβα είχε αναφερθεί επανειλημμένως από τους πολίτες και παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας αν μη τι άλλου ατυχήματα και ζημιές.

Η πρωτοβουλία των αστυνομικών αυτών προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Από τη μία, πολλοί κάτοικοι του νησιού τους επαινούσαν για την προθυμία τους, ενώ από την άλλη, κάποιοι θεωρούσαν ότι τα όρια των αρμοδιοτήτων τους είχαν υπερβεί.

Να σημειωθεί, ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καυτηρίασε τη στάση των ανδρών της Τροχαίας, με τον ίδιο να αναρωτιέται σε κείμενό του εάν «μία πράξη “αυτοδικίας”, μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Επίσης προχώρησε και σε μια δεύτερη διευκρινιστική ανάρτηση που αφορά την σύμβαση με τον εργολάβο…

Όμως υπήρξε απάντηση και από την Ένωση Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου.

Η αρχική ανάρτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου: «Βγάλε φώτο» λένε με προνοητικότητα «Αστυνομικοί που σταμάτησαν μπετονιέρα για να κλείσουν λακούβες», όπως αναφέρει η είδηση για τους ένστολους που πήραν το φτυάρι στα χέρια τους για να εκτελέσουν εργασίες στον δρόμο σαν κανονικά μέλη τεχνικού συνεργείου.

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί επέλεξαν την Αυτοδικία για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που, κατά την άποψή τους, το κράτος δεν είχε επιλύσει αρκετά γρήγορα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν βρίσκει άμεση λύση από το κράτος, πρέπει να πάρει τα πράγματα, ίσως ακόμα και παρανομώντας, στα χέρια του. Και φυσικά να μην παραλείψει να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει την πράξη του!

Τι μας λένε οι αστυνομικοί που ήθελαν «φωτό» από τη δράση τους; Αφού η πολιτεία δεν φτιάχνει τη λακούβα, θα την φτιάξουμε μόνοι μας. Αναρωτιέμαι όμως, μία πράξη «αυτοδικίας», μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα απο ένστολους δημόσιους λειτουργούς; Όταν οι αστυνομικοί κλείνουν λακούβες με φτυάρια, πρόχειρα και αυθαίρετα και χωρίς καμία σήμανση στο οδικό δίκτυο, οι πολίτες θύματα ληστείας τι πρέπει να κάνουν;

Να πάρουν και αυτοί το «φτυάρι» στα χέρια τους; Εμείς για παράδειγμα στην περιφέρεια, θα ήμαστε πιο «υπεύθυνοι» αν στο μπαράζ των δολιοφθορών και κλοπών καλωδιώσεων που είχαμε επί 1,5 χρόνο και σε μήκος άνω των 6 km στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας μας, απαντούσαμε βγαίνοντας οι ίδιοι σε περιπολίες και προχωρούσαμε σε προσαγωγές υπόπτων, επειδή η Αστυνομία δεν έκανε, κατά τη δική μας άποψη, όσο σύντομα και αποτελεσματικά θέλαμε την δική της δουλειά;

Ναι, η σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες μπορεί να βελτιωθεί, αλλά αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι αυτό μπορεί να γίνει διδάσκοντας ως λύση την αυτοδικία; Η στολή όπως και το δημόσιο αξίωμα φέρουν ευθύνη, απαιτούν σύνεση.

Το όποιο «κενό» στο κράτος, το οποίο μπορεί να είναι και πραγματικό, δεν δικαιολογεί την αυθαίρετη ενέργεια από κανέναν, πόσω μάλλον από έναν ένστολο αστυνομικό. Παρεμπιπτόντως, το «κενό» εν προκειμένω διήρκησε λίγες ώρες, καθώς τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά και τα «ανίκανα» στελέχη της περιφέρειας έστειλαν τον εργολάβο να το διορθώσει, το οποίο και έκανε εντός της ίδιας ημέρας.

Εκείνος δεν έβγαλε φωτό. Πίσω από κάθε εικόνα και βίντεο υπάρχει πρωτίστως το περιεχόμενο και το συγκεκριμένο είναι ολισθηρό. Θέλουν λοιπόν προσοχή οι λακούβες; Ναί, κάποιες μάλιστα πιο πολύ από τις συνήθεις γιατί είναι πιο επικίνδυνες και μπορεί να μας τραβήξουν όλους πιο βαθιά μέσα στην εφήμερη αγκαλιά τους. ΥΓ: Ναι, θα συμφωνήσω οτι δεν είμαστε τέλειοι.

Στους συνεργάτες μου που μου πρότειναν να μην σχολιάσουμε τίποτα απάντησα ό,τι η πολιτική δεν ταιριάζει με την σιωπή και ότι η δουλειά όλων αξίζει σεβασμό. Και η δουλειά των Σωμάτων Ασφαλείας, που εμπιστευόμαστε, κατανοούμε και τιμούμε με το έργο μας και τη συνεργασία μας, καθημερινά».

Η δεύτερη διευκρινιστική ανάρτηση του Περιφερειάρχη:

«Δεν υπάρχουν Α’ και Β’ κατηγορίας εργαζόμενοι και όλοι αξίζουν τον σεβασμό μας. Και βέβαια και οι δικοί μας εργαζόμενοι εμπίπτουν σε αυτή την θεμελιώδη αρχή. Οι οποίοι δεν προσλήφθηκαν ως σάκος του μπόξ ή εκτόνωσης. Οι συνεργάτες μας, λοιπόν, θα ήταν υπόλογοι αν είχαν αδιαφορήσει ή δεν είχαν πράξει το παραμικρό για το ζήτημα της επικαιρότητας, την επίμαχη λακούβα του οδικού δικτύου της Κω.

Με σύμβαση που προβλέπει και περιγράφει με σαφήνεια πρόληψη και θεραπεία, φρόντισαν να έχουν συνεχή δυνατότητα παρέμβασης στα ζητήματα του οδικού δικτύου.

Παρουσιάζω λοιπόν σήμερα την ενεργή σύμβαση με τεχνική εταιρεία μέσω της οποίας οι συνεργάτες μας έκαναν με πληρότητα την δουλειά τους και στην Κω, όπου είχαμε το περιστατικό με τον Αστυνομικό που έκανε την παρέμβαση στο οδικό δίκτυο που κάνει τώρα τον γύρο του διαδικτύου.

Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι σε ισχύ, είναι αντικείμενο μελέτης και εργασίας των δικών μας δημόσιων λειτουργών και η υπεράσπιση τους από εμένα δεν γίνεται για να αποφύγω εγώ το ο,τιδήποτε, άλλωστε προθύμως αναλαμβάνω την ευθύνη μου,  αλλά για να περιγράψω δημόσια ότι ενώ ο στόχος όλων των επιθέσεων είμαστε εμείς, τα πολιτικά πρόσωπα εννοώ, οι νομικές συνέπειες βαρύνουν τους συνεργάτες μας, γιατί έτσι προβλέπει η νομοθεσία μας. Μέσω αυτής της σύμβασης μπόρεσαν οι, “γνωστοί πλέον για την ανικανότητα τους”, συνεργάτες μας να παρέμβουν την ίδια ημέρα που έλαβαν ενημέρωση απο την Αστυνομία, και να κλείσουν με άσφαλτο την επίμαχη  λακούβα. Λειτουργεί η σύμβαση με τρόπο άριστο ; Η απάντηση είναι όχι και για αυτό τον λόγο, πάλι αυτοί οι “ανίκανοι” συνεργάτες μας, έχουν κινήσει την διαδικασία συμμόρφωσης προς τον ανάδοχο, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της και στην έκπτωση του. Όλα όσα η νομοθεσία μας,  που είναι και το μόνο πλαίσιο λειτουργίας, ορίζει, έχουν γίνει.

Αν λοιπόν ο Αστυνομικός που έκανε την παρέμβαση στο οδικό δίκτυο χωρίς την λήψη οποιουδήποτε, έστω και στοιχειώδους, μέσου οδικής ασφάλειας και σήμανσης όπως όφειλε και όπως προκύπτει από το βίντεο που έδωσαν στην κυκλοφορία, έπεφτε ο ίδιος θύμα ή προκαλούσε ατύχημα, στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα βρισκόταν οι συνεργάτες μας δημόσιοι λειτουργοί.

Τώρα πως μου πέρασε απο το μυαλό ότι για να λειτουργήσεις ως θεματοφύλακας σε θέματα οδικής ασφάλειας πρέπει να έχεις και κουλτούρα οδικής ασφάλειας, ε αυτό είναι ανεξήγητο.

Τώρα, που το διαδίκτυο πήρε φωτιά, καταλαβαίνουν και οι πλέον ανυποψίαστοι τι εννοούσαν οι συνεργάτες μου όταν μου έλεγαν να μην προβώ στην ανάρτηση που προκάλεσε την οργή της μόνιμα θυμωμένης διαδικτυακής κοινότητας. Όμως, αυτό θα ήταν υποταγή στην απειλή και παράδοση στις ορέξεις αυτής της αχόρταγης ανθρωποφαγίας. Ήξερα πολύ καλά τι θα “τραβούσα” στο διαδίκτυο αλλά δεν προτίθεμαι να ζω εκβιαζόμενος. Όπως δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αφήσω ανυπεράσπιστους συνεργάτες που κάνουν την δουλειά τους με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και με σεβασμό και στους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς.

ΥΓ: Ας μας συγχωρέσουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων γιατί ως επαρχιώτες έχουμε φτωχότερες εικόνες και δεν έχουμε συνηθίσει στην σύμπτωση που φέρνει μια λακούβα, ένα φτυάρι, ένα περιπολικό, ένα καρότσι οικοδομής, μια γεμάτη μπετονιέρα και μια κάμερα, να συναντώνται τυχαία.»

Στην ανάρτηση του Περιφερειάρχη η Ένωση Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου απαντά:

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου, έλαβε γνώση της ανάρτησης του Κ. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για το περιστατικό στην Επαρχιακή οδό Κω – Κεφάλου, κατά το οποίο αστυνομικοί της Ενώσεώς μας επιχειρούν να κλείσουν μια λακκούβα η οποία ήταν επικίνδυνη για τα οχήματα και τους χρήστες της οδού. Ιδίως για τα δίκυκλα. 

Το περιστατικό ερμηνεύθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου  ως πράξη αυτοδικίας, δηλαδή μια ποινικά κολάσιμη για τους αστυνομικούς συμπεριφορά, που καμιά σχέση δεν έχει με την περίπτωση. Πρόθεσή τους ήταν να αποσοβήσουν την επέλευση νέου σοβαρότερου ατυχήματος, από τα πολλά που είχαν προηγηθεί στο σημείο, εξαιτίας αυτής της λακκούβας. 

Τα όσα περί αυτοδικίας αναφέρονται στην ανάρτηση του, αποτελούν μια λαθεμένη εκτίμηση της κατάστασης, αφού όχι μόνο δεν πρόκειται για αυτοδικία αλλά για μια περίπτωση καταστάσεως ανάγκης στην οποία οι αστυνομικοί, όφειλαν να ενεργήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο. Ο οδηγός διερχόμενης μπετονιέρας, βλέποντας τους αστυνομικούς να έχουν επιληφθεί περιστατικού εκτροπής οχημάτων εξαιτίας της λακκούβας, πρότεινε και αυτοί αποδέχθηκαν, να τοποθετήσουν λίγο μπετόν και να κλείσουν πρόσκαιρα αυτήν. 

Ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για την περίσταση ενέργεια, για την οποία όχι μόνο δεν έπρεπε να δεχθούν τις επιπλήξεις του, αλλά άξιζαν μάλλον τον έπαινο για την πράξη τους.

 Ίσως δεν γνώριζε ότι στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, δύο τουλάχιστον οχήματα που έπεσαν σε αυτήν, είχαν φθορές στα ελαστικά τους που τα ανάγκασε να εκτραπούν από την πορεία τους και να ακινητοποιηθούν στην άκρη της οδού, καλώντας την αστυνομία για την καταγραφή του συμβάντος.

 Αν στην συγκεκριμένη λακκούβα έπεφτε ένας μοτοσικλετιστής, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ σοβαρότερα. Αυτό προσπάθησαν να προλάβουν και όχι να διανθίσουν τις πλημμέλειες της οδού, ή να αυτοπροβάλουν τους εαυτούς τους ως ήρωες, όπως άδικα τους κατηγορεί. Βρέθηκαν σε μια κατάσταση ανάγκης, όπου έπρεπε να δράσουν ως έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, τιμώντας την στολή και τον όρκο τους. 

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι άδικη για αυτούς, αφού πρόκειται για έμπειρους αστυνομικούς που η διαδρομή τους δεν επιτρέπει να δοθεί στο συμβάν άλλη ανάγνωση από αυτήν που παραπάνω αναφέρεται. Χωρίς καμιά διάθεση αντιδικίας θεωρούμε ότι έχει παρεξηγηθεί από τον Κ. Περιφερειάρχη η συμπεριφορά των συναδέλφων μας, οι οποίοι ουδόλως επιδίωκαν κάτι περισσότερο από το να υπερασπιστούν την ασφάλεια των χρηστών της οδού».

φωτογραφία: vimatisko.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.