Ευρωπαϊκό στοπ στα προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς την απαγόρευση των προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.

Οι περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας καλύπτονται συχνά από ένα τεράστιο πέπλο σιωπής. Ανομολόγητη βία, ξυλοδαρμοί, παιδική εργασία, εργασία χωρίς αμοιβή και άλλες επαίσχυντες μορφές εργασιακού Μεσαίωνα λαμβάνουν χώρα στην Αφρική την Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ ακόμη και στην ίδια την Ευρώπη.

Με το νέο σχέδιο κανονισμού που ενέκριναν οι επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Διεθνούς Εμπορίου, εάν αποδειχθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή ενός προϊόντος, όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές του θα σταματούν. Επίσης, το προϊόν θα αποσύρεται εάν έχει ήδη μπει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση της Επιτροπής, μεταφέροντας στις επιχειρήσεις το βάρος της απόδειξης για τα προϊόντα που παράγονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Η εισηγήτρια Μαρία Μανουέλ Λειτάο επεσήμανε χαρακτηριστικά: «27,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως υποφέρουν από καταναγκαστική εργασία, ένα είδος σύγχρονης δουλείας – θα πρέπει να τους αφιερώσουμε αυτή τη νίκη».

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.