Πυραυλικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ: Η επόμενη κίνηση στη «σκακιέρα» με εμπλοκή των ΗΠΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τρομακτικές είναι οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή με το πολεμικό μέτωπο να μεγαλώνει ώρα με την ώρα, καθώς πλέον η περιφερειακή σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. Το βράδυ της Τρίτης (1/10), το Ιράν εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών από 180 πυραύλους κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ωστόσο, ο IDF εξέδωσε ανακοίνωση για λήξη του συναγερμού, καθώς τόσο το «Iron Dome», όσο και οι αμερικανικές δυνάμεις που έσπευσαν για βοήθεια, αναχαίτισαν το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων. Οι Ισραηλινοί πολίτες που είχαν σπεύσει στα καταφύγια, εν τέλει επέστρεψαν με ασφάλεια στην… καθημερινότητα, όμως, οι δηλώσεις που ακολούθησαν, αποτελούν προάγγελο δραματικών εξελίξεων.

Τι ανακοίνωσαν Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Μπάιντεν και Νετανιάχου, οι οποίοι θα έχουν άμεση συνεργασία μέσα στις επόμενες ώρες προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος και ο χρόνος της δεδομένης απάντησης στην Τεχεράνη.

«Το Ιράν έκανε απόψε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει», ήταν η ατάκα που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κάνοντας ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη. Παράλληλα διευκρίνισε πως: «Η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ απέτυχε».

Επίσης, ο Ισραηλινό εκπρόσωπος Τύπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέφερε πως «οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για το Ιράν, μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ».

«Η απάντηση στο Ιράν αποτελεί αντικείμενο μιας πολύ ενεργούς συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης (1/10).

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πραγματικότητα προανήγγειλε τη συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ για την απάντηση στην Τεχεράνη, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει στρατιωτικό χτύπημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον χρόνο.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η επίθεση του Ιράν φαίνεται να ήταν αναποτελεσματική και ότι στις επόμενες ώρες θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα επόμενα βήματα.

Ισραήλ: «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες»

«Η αεροπορία του Ισραήλ θα συνεχίσει να σφυροκοπά όλη τη Μέση Ανατολή με ισχυρά πλήγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», μετέδιδαν μέχρι αργά τα τοπικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε ότι θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο». «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι. Παράλληλα, τόνισε πως ο στρατός δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς.

Εξάλλου, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυναμικά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο».

Ιράν: «Μην μπείτε σε σύγκρουση μαζί μας»

Από την άλλη, το Ιράν στην πρώτη ανακοίνωση μετά την πυραυλική επίθεση, προειδοποίησε πως εάν το Ισραήλ μπει στη διαδικασία να απαντήσει με χτύπημα στην Τεχεράνη, τότε θα ακολουθήσει και νέα «πιο συντριπτική και πιο καταστροφική επίθεση κατά του Τελ Αβίβ», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρει πως δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ και ήταν μία ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν. Επιπλέον, κάλεσε το Ισραήλ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν γιατί αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.

«Με βάση τα νόμιμα δικαιώματα και με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ιράν και την περιοχή, δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Αυτή η ενέργεια ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν. Ας γνωρίζει ο Νετανιάχου ότι το Ιράν δεν είναι εμπόλεμος, αλλά στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι της δύναμής μας. Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν», ανέφερε.

Η εμπλοκή και η διάψευση των ΗΠΑ

Στο πυραυλικό χτύπημα ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ, καθώς με εντολή του προέδρου Μπάιντεν, αμερικανικές δυνάμεις συνέδραμαν στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, διέψευσε τα λεγόμενα της Τεχεράνης πως είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ: «Αυτό είναι απόλυτο ψέμα».

Σε δύο κύματα οι 200 πύραυλοι

Στο μεταξύ, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν απόψε ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios. Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Από τον Χαμενεΐ η εντολή για το χτύπημα

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, ο ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.