Ισραήλ: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση σε στάση λεωφορείου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Τελ Αβίβ όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της ΕΡΤ, ένας άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του και άλλοι 32 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης ήταν ένας Άραβας από το κεντρικό Ισραήλ, ο οποίος αφού χτύπησε στη στάση τον κόσμο που προσπαθούσε να αποβιβαστεί από το λεωφορείο, επιχείρησε να χτυπήσει και έναν αστυνομικό. Εξουδετερώθηκε επί τόπου, αλλά είχε προλάβει να χτυπήσει το λεωφορείο, το οποίο αποβίβαζε κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, τα οποία πήγαιναν σε ένα μουσείο δίπλα από τη βάση.

Οι Αρχές εξετάζουν το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση, καθώς έγινε την ημέρα μνήμης της 7ης Οκτωβρίου, από την οποία σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος.

Η Χαμάς χαιρέτισε με ανακοίνωσή της μία «ηρωική επιχείρηση» που πραγματοποιήθηκε κοντά «στο αρχηγείο της Μοσάντ». «Αποτελεί φυσική απάντηση στα εγκλήματα της (ισραηλινής) κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού μας στην Γάζα, στην Δυτική Οχθη, στην Ιερουσαλήμ» τόνισε.

Στη κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε καθώς επιχειρούσε να επιτεθεί με μαχαίρι κατά στρατιωτών στην Χίζμα, βορείως της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άνδρας «επιτάχυνε το αυτοκίνητό του προς την κατεύθυνση των στρατιωτών που διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή της Χίζμα και στην συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητό του κρατώντας μαχαίρι και προσπάθησε να μαχαιρώσει τους στρατιώτες, οι οποίοι τον σκότωσαν».

Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί στην Δυτική Οχθη και το Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα. Στο Ισραήλ, τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Στην κατεχόμενή από το 1967 Δυτική Οχθη, 744 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, και τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή κατά την διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Ισραήλ οργανώνει σήμερα (27/10) τελετές για την πρώτη εβραϊκή επέτειο από την 7η Οκτωβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.