Λίβανος: Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι – Το Ισραήλ αποδεκατίζει τη Χεζμπολάχ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Λίβανο, με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να εξαπολύουν νέους βομβαρδισμούς το πρωί της Τετάρτης (25.09.24) στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη Βηρυτό και τον αριθμό των εκτοπισμένων από τα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα να πλησιάζει τους 500.000.

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους φτάνει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της  εκστρατείας βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε χθες, Τρίτη, (24.09.24) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ήδη πριν από την κλιμάκωση, τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από προχθές Δευτέρα, ο Λίβανος μετρούσε περίπου 110.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ο αριθμός αυτός «τώρα πιθανόν πλησιάζει το μισό εκατομμύριο», ανέφερε ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, πηγή του του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν βομβαρδισμό στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη Βηρυτό, τις πρώτες πρωινές ώρες, μερικές ώρες έπειτα από φονικό πλήγμα σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε τη Σααντίγιατ», περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, κι είχε στόχο «αποθήκη», τόνισε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση της ιεραρχίας για να μιλά σε ΜΜΕ.

Δημοσιογράφοι του AFP στη λιβανική πρωτεύουσα μεταδίδουν πως άκουσαν ισχυρή έκρηξη.

Νεκρό ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ανώτερος αξιωματικός του στρατιωτικού της βραχίονα, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό ο οποίος εξαπολύθηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της ισχυρής λιβανικής παράταξης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Ο βομβαρδισμός στη νότια Βηρυτό στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, ο οποίος διοικούσε διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μίας που διαθέτει πυραύλους ακριβείας, έγινε στόχος μαζί με άλλα στελέχη μονάδων της Χεζμπολάχ που είναι εφοδιασμένες με ρουκέτες ή πυραύλους.

Ο Ιμπραήμ Κουμπάισι εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα τα χρόνια του 1980 και είχε θητεύσει σε διάφορες θέσεις στον στρατιωτικό βραχίονά του, συμπεριλαμβανομένης αυτής του διοικητή της μονάδας Μπαντρ. Αυτή η τελευταία είναι αρμόδια για μια από τις τρεις ζώνες επιχειρήσεων της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο βομβαρδισμός έγινε την επομένη παρόμοιας επιδρομής, με στόχο άλλο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, που δεν είχε θύματα, εξ όσων είναι γνωστά. Ο αξιωματικός αυτός, ο Αλί Καράκι, είναι σώος, σύμφωνα με την παράταξή του.

Τη Δευτέρα, σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.

Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν σκληρά πλήγματα για τη Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και τον ισραηλινό βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους και αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.

https://www.newsit.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.