Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση γίνεται στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου είχαν το πρώτο τετ-α-τετ το 2019.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ποια θέματα θα τεθούν στο τραπέζι
Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις με φόντο τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην έκτη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, με δεδομένες τις πάγιες θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αλλά και με έμπρακτη διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν τα ζητήματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας.

Στην ατζέντα θα βρεθούν και οι διμερείς σχέσεις, με τους κ. κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να πραγματοποιούν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Στη συνάντηση που θα έχει πιο σφιχτό χρονικό πλαίσιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το μεταναστευτικό
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και το μεταναστευτικό, όπου οι εξελίξεις- τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Μέση Ανατολή- καλούν τις δύο πλευρές σε εγρήγορση και συνεργασία.

Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το επίπεδο συνεργασίας ως πολύ καλό, το οποίο έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.

Οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν και με τις περιφερειακές εξελίξεις, με την Αθήνα να επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω των δύο συνεχιζόμενων πολέμων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδεικνύει από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μέλλον την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.

Και το Κυπριακό στην ατζέντα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού. Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακης πλευράς.

Ερντογάν: Ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν από την συνάντηση με Μητσοτάκη
Την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί», είπε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.