Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας: Χορήγηση εφαρμογής Panic Button

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά την πιλοτική εφαρμογή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε η πανελλαδική λειτουργία του προγράμματος της ψηφιακής εφαρμογής «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (panic button), καθώς πλέον επεκτείνεται η εφαρμογή του σε όλη την ελληνική επικράτεια με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2922/Β/23-5-2024).

Το Panic Button είναι μία ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ένα σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Mέσω της εφαρμογής παρέχεται η δυνατότητα στη χρήστρια να ζητήσει βοήθεια άμεσα και με ασφάλεια, σε περιπτώση απειλής ή κινδύνου της ζωής ή σωματικής ακεραιότητάς της, ανεξάρτητα αν βρίσκεται εντός ή εκτός της οικίας της. Λειτουργεί στην ουσία ως σιωπηλός συναγερμός με πληροφορίες για τον εντοπισμό του στίγματος της γυναίκας, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον δράστη.

Η εφαρμογή Panic Button χορηγείται στις δικαιούχους από:

Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και των Αστυνομικών

Τμημάτων όπου αυτά λειτουργούν και όπου αυτά δεν λειτουργούν από το σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.

Τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η εφαρμογή «Panic Button» και η εγκατάστασή της χορηγείται και από το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καμία πρότερη νομική διαδικασία, σε γυναίκες στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, καθ΄ όλη την διάρκεια της παροχής της συμβουλευτικής διαδικασίας. Εργαλεία, όπως η εν λόγω εφαρμογή, συμβάλουν στην άμεση προστασία της γυναίκας θύμα ενδοοικογενειακής βίας, έτσι ώστε η ανοχή στη βία να είναι μηδενική και κάθε επιζήσασα να ενδυναμωθεί και να εμπιστευτεί τις υπηρεσίες της πολιτείας για να απεγκλωβιστεί από τον κύκλο της βίας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (π.χ.σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, πορνείας ή trafficκing κ.λπ.). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες με την οπτική του φύλου σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμεΑ, άνεργες, μονογονείς κ.λπ.) είναι ΔΩΡΕΑΝ, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

Ενημέρωση και Εξειδικευμένη πληροφόρηση

Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)

Εργασιακή συμβουλευτική

Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια -διατροφή ανηλίκων – έκδοση διαζυγίου καθώς και για την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.

Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης,προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ. δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας (Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00)
Κανακάρη 101β, 26221, Πάτρα
Τηλ: 2610620059
E-mail: patra @ isotita. gr
www.kethi.gr, www.womensos.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.