Βουλή: Μπλόκαρε ο διορισμός νέου Συνηγόρου του Πολίτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η νέα προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής Κ.Τασούλα για έγκριση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής του διορισμού νέου Συνηγόρου του Πολίτη στη θέση του Ανδρέα Ποττάκη η θητεία του οποίου έχει λήξει. Η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης δεν επετεύχθη λόγω αλλαγής στάσης κομμάτων που αρχικώς έδειχναν πως θα συμφωνήσουν με την πρόταση στο πρόσωπο του καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου με τα βλέμματα να στρέφονται και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ .

Κι αυτό γιατί ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιζόταν να έχει θετική άποψη για την πρόταση Τασούλα (Γεροβασίλη και Ξανθόπουλος είχαν ταχθεί υπέρ) -φάνηκε αυτό και από τη μετέπειτα στάση του Θ.Ξανθόπουλου- η Θεοδώρα Τζάκρη έπειτα από συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη διαμήνυσε στον Νίκο Παππά ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έρευνα από τον νυν Συνήγορο Ανδρέα Ποττάκη για το ναυάγιο της Πύλου.

Το θέμα είχε φτάσει πρώτη φορά στη Διάσκεψη στα μέσα του καλοκαιριού με τον Πρόεδρο της Βουλής να υποστηρίζει ότι ενώ είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία θα έδινε λίγο περισσότερο χρόνο στα κόμματα για να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Το ζήτημα έφτασε πάλι σήμερα στη Διάσκεψη ωστόσο με το «καλημέρα» φάνηκε ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 δεν θα επιτυγχανόταν. Απόδειξη των δύο γραμμών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος γνωρίζοντας ότι η Θεοδώρα Τζάκρη ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής αναβολή της συνεδρίασης καθώς το κόμμα του «δεν είχε καταφέρει να συνεννοηθεί για τη στάση του».

Η αναφορά Ξανθόπουλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος διαβλέποντας ότι τα 3/5 δεν προκύπτουν δήλωσε ότι αποσύρει την πρότασή του για τον κ. Σωτηρόπουλο διότι δεν είναι δυνατόν να ευτελίζεται έτσι ένας άνθρωπος. Ακούγοντας τον Πρόεδρο της Βουλής να λέει ότι αποσύρει την πρόταση ο κ. Ξανθόπουλος επανήλθε απευθύνοντας παράκληση στον κ. Τασούλα να μην αποσύρει την πρόταση αλλά να την επαναφέρει σε επόμενη συνεδρίαση.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβη μιλώντας για ευθεία παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης αρχής καθώς η έρευνα ολοκληρώνεται αύριο με την κατάθεση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Με την εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Πέττυ Πέρκα να εκφράζει και αυτή επιφύλαξη παρά το γεγονός ότι η αίσθηση της πλειοψηφίας ήταν πως θα συναινούσε ο Πρόεδρος της Βουλής κατάλαβε ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν προκύπτει με αποτέλεσμα να ματαιώσει οριστικά την ψηφοφορία για την αντικατάσταση του κ. Ποττάκη.

Λίγη ώρα αργότερα από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών ο κ. Τασούλας προανήγγειλε ότι θα αναζητηθεί νέο πρόσωπο , ωστόσο η κα Κωνσταντοπούλου η οποία ήταν παρούσα ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Ποττάκη αλλά αυτή καθαυτή η αντικατάσταση Ποττάκη.

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.