ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Οι 6 ψηφοφορίες και οι 2 προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Η ενσωμάτωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της καταδίκης χαρακτηρισμών όπως «κουκουλοφόροι» και «πραξικόπημα», τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η έγκριση του οδικού χάρτη ή μη, ο καταστατικός ή μη χαρακτήρας Συνεδρίου, η κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων, μεταξύ των θεμάτων της ψηφοφορίας. Τη διεξαγωγή μιας ακόμη ψηφοφορίας, συνολικά έκτης, για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε η πλευρά των «87».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς ζητά καταστατικό συνέδριο προκειμένου να δεσμευτεί ο επόμενος πρόεδρος. Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και υποβολή υποψηφιοτήτων -χωρίς κριτήρια εκλογιμότητας- εώς τις 24 Σεπτεμβρίου.

Aιχμηρές τοποθετήσεις πριν από την ψηφοφορία

Δύο προσθήκες στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων, αλλά και την καταδίκη πρακτικών στοχοποίησης εναντίον βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

«Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε», τόνισε.

Ζήτημα κατάθεσης του πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, έκανε σφοδρή επίθεση σε συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ακόμη ότι το κόμμα «τον τελευταίο ένα χρόνο έχει απομακρυνθεί από τις πολιτικές κοινωνικές και τάξεις που θέλει να εκπροσωπήσει με ευθύνη του απερχόμενου προέδρου».

Ο Γιάννης Μπουλέκος από την ομάδα των «100» τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν ούτε Κουκουλοφόροι ούτε Πραξικοπηματίες» και ότι «Αριστερά και Αδιαφάνεια δεν μπορούν να συνοδευτούν άρα οποίος είναι υποψήφιος πρόεδρος χωρίς να έχει καταθέσει δημόσια το πόθεν έσχες του».

Επίσπευση των εκλογών ζητούν Πολάκης-Κασσελάκης

Δύο κύριες προτάσεις έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη άποψη τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης των εσωκομματικών διαδικασιών, με στόχο να περιοριστεί η ζημιά στην εικόνα του κόμματος. Υπέρ αυτής της προσέγγισης τοποθετήθηκε ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία υπέβαλε σχετική πρόταση εκ μέρους του έκπτωτου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Από την άλλη πλευρά, στην πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή συντάσσονται οι «87». Αυτοί προτείνουν να προηγηθεί πολιτικός διάλογος και η παρουσίαση πολιτικής πλατφόρμας από κάθε υποψήφιο Πρόεδρο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με την εισήγηση:

Το Έκτακτο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, με σκοπό την έγκριση υποψηφιοτήτων και πολιτικής απόφασης.
Οι εκλογές για συνέδρους θα γίνουν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με το ίδιο σύστημα που ίσχυσε τον Φεβρουάριο (1/40 των μελών).
Οι εκλογές για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου, με ενδεχόμενο δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου, εάν χρειαστεί.

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.