Σία Αναγνωστοπούλου: «Υπερεντατικοποίηση της εργασίας στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τις Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού με θέμα: «Υπερεντατικοποίηση της εργασίας  στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών» κατέθεσε  η βουλευτής  Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που αφορά καταγγελία που αφορά την πρακτική συγκεκριμένης εταιρείας Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων για 15ωρη εργασία.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται πως η εν λόγω εργοδοτική οργάνωση εξέδωσε οδηγία με την οποία εφαρμόζει σχέδιο όπου τα προγράμματα γυρισμάτων να είναι για συνολική απασχόληση 15 ωρών, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τονίζεται δε, η έλλειψη ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στον χώρο του Σύγχρονου Πολιτισμού, και εν προκειμένω στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρακτική της εργοδοτικής οργάνωσης, η οποία αποφασίζει τη συνολική απασχόληση των 15 ωρών, χωρίς να προβεί σε καμία διαβούλευση με τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου. Επιπλέον, η Ομοσπονδία καλεί την αρμόδια Υπουργό να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που αποτελεί ανέκαθεν προστασία εναντίον της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ζητά την παρέμβασή της προκειμένου να σταματήσουν οι παραπάνω πρακτικές που υπερεντατικοποιούν την εργασία. Πρακτικές που, όχι μόνο εξαντλούν τους εργαζόμενους αλλά καταστρατηγούν το νόμιμα κατοχυρωμένο ωράριο των 8 ωρών και επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητά τους και συμβάλλουν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Με την κατατεθείσα αναφορά, η βουλευτής καλείς τις Υπουργούς να απαντήσουν στα ζητήματα που θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και να προβούν στις απαραίτητες από μέρους τους ενέργειες”.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ

Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Και την Υπουργό Πολιτισμού
Αθήνα,  19 Σεπτεμβρίου 2024

Θέμα: Υπερεντατικοποίηση της εργασίας  στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, βουλευτής  Αχαΐας, καταθέτει ως αναφορά στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Υπουργό Πολιτισμού την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που αφορά καταγγελία σχετικά με την πρακτική της εταιρείας  Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων, PACT, για 15ωρη εργασία.

Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται πως: «Η εργοδοτική οργάνωση PACT (Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), εξέδωσε οδηγία με την οποία εφαρμόζει σχέδιο όπου τα προγράμματα γυρισμάτων να είναι για συνολική απασχόληση 15 ωρών, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή από τα μέσα Σεπτεμβρίου». Τονίζεται δε, η έλλειψη ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στον χώρο του Σύγχρονου Πολιτισμού, και εν προκειμένω στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρακτική της εν λόγω εργοδοτικής οργάνωσης, η οποία αποφασίζει τη συνολική απασχόληση των 15 ωρών, χωρίς να προβεί σε καμία διαβούλευση με τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου. Επιπλέον, καλεί την αρμόδια Υπουργό να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που αποτελεί ανέκαθεν προστασία εναντίον της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ζητά την παρέμβασή της προκειμένου να σταματήσουν οι παραπάνω πρακτικές που υπερεντατικοποιούν την εργασία. Πρακτικές που, όχι μόνο εξαντλούν τους εργαζόμενους αλλά καταστρατηγούν το νόμιμα κατοχυρωμένο ωράριο των 8 ωρών και επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητά τους και συμβάλλουν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Επισυνάπτεται η από 19/9/2024 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Η καταθέτουσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.