Εγκέφαλος: 5 απλοί τρόποι για να επιβραδύνετε τη γήρανση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που σας βοηθά να απολαμβάνετε τη ζωή με όλες τις αισθήσεις σας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν γερνάει παράλληλα με το υπόλοιπο σώμα, γι’ αυτό μπορεί να είστε νέοι ηλικιακά, αλλά το μυαλό σας να είναι γερασμένο. Φροντίστε, λοιπόν, όπως εξασκείτε όλο το σώμα σας, να εξασκείτε και τον εγκέφαλό σας.

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάξετε τα δεδομένα για να κερδίσετε ένα κοφτερό και δυνατό μυαλό.

Υιοθετήστε τη δίαιτα MIND

Η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε τροφές φυτικής προέλευσης, περιλαμβάνοντας φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο, ακόμα και λίγο κρασί. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής και της DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Μια κλινική επιδημιολόγος-διατροφολόγος, η Μάρθα Μόρρις, μελέτησε επί μια 10ετία 1000 ασθενείς και αναφέρει ότι, οι εκείνοι που εφάρμοσαν αυτήν τη δίαιτα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση Alzheimer έως 53%, σε σχέση με αυτούς που δεν την ακολούθησαν.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, η δίαιτα MIND θα μπορούσε να γυρίσει πίσω τη γνωστική ηλικία σας κατά 7,5 χρόνια. Εννιακόσιοι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 58 έως 98 ετών περιέγραψαν λεπτομερώς τη διατροφή τους, ενώ η γνωστική τους λειτουργία ελεγχόταν μία φορά το χρόνο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Οι συμμετέχοντες ακολουθώντας τη δίαιτα, περιόρισαν τροφές που δεν είναι θρεπτικές, το κόκκινο κρέας, τα ζαχαρούχα και τα τηγανητά.

Περπατήστε γρήγορα καθημερινά

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την μνήμη μπορεί να βελτιωθούν, ιδιαίτερα αν είστε μεσήλικας ή μεγαλύτερος, εάν αυξήστε την ταχύτητα που περπατάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, αρκεί να περπατάτε γρηγορότερα τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα.

[Στη μελέτη, που διεξήχθη στο Τέξας και την Ιαπωνία, μεσήλικες και ηλικιωμένοι με πρώιμα σημάδια απώλειας μνήμης αύξησαν τη γνωστική τους ικανότητα από τη στιγμή που ξεκίνησαν να περπατούν τακτικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε αργά και με τον καιρό να αυξήσετε την ταχύτητα του βαδίσματος, λίγο πιο γρήγορα κάθε μέρα. Θα νιώσετε αναζωογονημένοι και θα έχετε δώσει τρομερή ώθηση στον εγκέφαλό σας.

[πως επιβραδύνετε τη γήρανση του εγκεφάλου]

Ο εγκέφαλος “προτιμά” τις σκάλες

Για κάθε σκάλα που ανεβαίνετε καθημερινά, η ηλικία του εγκεφάλου σας πέφτει κατά 0,58 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Concordia, το Centre de Recherche de l’Institut de Gériatrie de Montréal, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Δείτε το σαν μια mini πεζοπορία που θα σας δυναμώσει σωματικά και εγκεφαλικά, αν το επιτρέπουν τα γόνατά σας.

Ταυτόχρονα, όσο ανεβαίνετε σκαλιά ανεβαίνει και η ντοπαμίνη σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε χαρά. Με 150 λεπτά αερόβια άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα ο εγκέφαλός σας και το σώμα σας, θα σας ευγνωμονούν.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Μια εντυπωσιακή μελέτη, με επικεφαλής τον Joel Salinas, M.D., της Ιατρικής Σχολής Grossman της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι το να διατηρούμε φίλους και να έχουμε κοινωνικές επαφές ωφελεί τον εγκέφαλο. Οι καλοί ακροατές και οι δικοί μας άνθρωποι μπορούν να μας ακούσουν όταν τους έχουμε ανάγκη, να τους εμπιστευτούμε τα προβλήματα και τα συναισθήματά μας. Αυτό συνεπάγεται και τη μείωση του άγχους, της λύπης και του στρες, τα οποία και θα μοιραστούμε μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου.

Διατηρήστε την αισιοδοξία σας

Η θετική στάση και η αισιοδοξία για τη ζωή είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για να επιβραδύνετε τη γήρανση του εγκεφάλου σας, αλλά και για να χαίρεστε τη ζωή. Οι ορμόνες της χαράς εκτοξεύονται όταν γεμίζετε με θετικές σκέψεις ή ανταλλάσσετε όμορφα συναισθήματα. Να επιδιώκετε να έχετε κοντά σας ανθρώπους που μπορούν να σας τα εμπνεύσουν και να φεύγετε από καταστάσεις που σας ρίχνουν και σας μεταφέρουν τοξικότητα και αρνητισμό. Το να παραμένετε χαρούμενοι και περίεργοι σαν μικρά παιδιά για τη ζωή είναι το κλειδί για νεανικό εγκέφαλο και μακροζωία.

https://www.vita.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.