Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μετά τη δίωξη, η οποία ασκήθηκε μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων την περασμένη Παρασκευή, αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα κατηγορούνται για: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμη, από την εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη και για πλημμελήματα, τα οποία είναι: Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και βία κατά υπαλλήλου. Μετά την άσκηση της δίωξης οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες από τον ανακριτή για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αστυνομικές αρχές, οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Οι διάλογοι των γιατρών και φαρμακοποιών που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ

Αποκαλυπτικές για τις πρακτικές των εγκληματικών οργανώσεων που αποτελούνταν από γιατρούς και φαρμακοποιούς και εξαπατούσαν τον ΕΟΠΠΥ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων είναι οι διάλογοι που αλίευσαν κατά την έρευνα τους τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας που έβαλαν φρένο στη δράση τους.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 17 άτομα (14 Έλληνες και τρεις αλλοδαποί), ανάμεσα τους γιατροί, φαρμακοποιοί και ένας ιατρικός επισκέπτης, ενώ οι Αρχές κατάσχεσαν περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και περίπου 450.000 ευρώ.

 

Οι καταγγελίες που τους «πρόδωσαν»

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες δύο γυναικών που κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συγκεκριμένα, μία ασφαλισμένη κατήγγειλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι την 28η Μαΐου 2023 έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για το φαρμακευτικό σκεύασμα Hipnosedon από έναν γιατρό (εμπλεκόμενο) η οποία εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε συγκεκριμένο φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Αντίστοιχα, η δεύτερη ασφαλισμένη κατήγγειλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι δεκαέξι συνταγές, περιλαμβάνουσες πλήθος φαρμάκων, εξεδόθησαν στον Α.Μ.Κ.Α. της κατά το διάστημα από 14-04-2015 έως 11-11-2015 από τον ίδιο ιατρό, οι οποίες εκτελέστηκαν άπασες σε φαρμακείο στα Σεπόλια.

Έτσι ξεκίνησε η έρευνα μέσα από την οποία αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως διαπιστώθηκε, η παράνομη δραστηριότητα των ομάδων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.

Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.

Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση –3.516– Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς –90.186– συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.

Σε βάρος όλων των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.