«Το σπίτι της Ματριόνα» στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στα Παλαιά Σφαγεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Θεατρική Ομάδα “Θερμοσκόπιο” του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλληνών, παρουσιάζει – σε πανελλήνια πρώτη – την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ στα Παλαιά Σφαγεία στο πλαίσιο της ενότητας του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το έργο του Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν , «Το σπίτι της Ματριόνα».

Το έργο ανεβαίνει σε ελεύθερη θεατρική  διασκευή  του ομώνυμου διηγήματός,  από την φιλόλογο Ανδρομάχη Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία  Χρήστου Μπαϊρακτάρη.

Ο Σολτζενίστιν στις τρεις νουβέλες που περιέχονται στο έργο βυθοσκοπεί τους χαρακτήρες των προσώπων του με απέραντη αγάπη, ακόμη κι όταν φορά τη μάσκα μιας συμπαθητικής ειρωνείας. Η συμπόνια του για τον κόσμο των ταπεινών και των καταπιεσμένων, ο έρωτας για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, δειλός κάποτε, κάποτε απροκάλυπτος, κι οι καθαρά αισθητικές αρετές, φανερές με την πρώτη ματιά, δίνουν στο έργο του Σολζενίτσιν θέση κορυφαία στη λογοτεχνία του αιώνα μας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Την δεκαετία του 1950 ο καθηγητής μαθηματικών Ιγνάτιτς, αποσύρεται σε μια επαρχία της Ρωσίας , μετά από 10 χρόνια σε γκουλάγκ, για να ζήσει μια καινούργια ζωή μέσα στην γαλήνια και αγνή ρωσική φύση, φιλοξενούμενος από την Ματριόνα, μια ηλικιωμένη αγρότισσα, που θα δεχθεί να του προσφέρει στέγη και να μοιραστεί τη μοναξιά και το ταπεινό της φαγητό μαζί του.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία – φωτισμός -Χρήστος Μπαϊρακτάρης,
  • Πρωτότυπη μουσική- Χρίστος Γιαννόπουλος,
  • Κουστούμια Βεστιάριο -ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΩΝ,
  • Ενδυματολογικές συμβουλές- Θεοδώρα Τσούλου,
  • Βοηθός -σκηνοθέτη – Μάχη Αντωνοπούλου

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ματριόνα  Βασίλιεβνα –Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Ιγνάτιτς – Δημήτρης Γεωργαντόπουλος, Μάσα -Μάχη Αντωνοπούλου, Φαντέϊ-Γιώργος  Κλαουδάτος,Λίπκοβα-Ιωάννα Βασιλακοπούλου.

Αδελφή 1η, γυναίκα προέδρου-Ελενα  Κούκλη, Αδελφή 2η – Ζέτα  Τσακαλογιάννη, Αδελφή 3η – Πένυ Ζαρκάδα, Κίρα- Αθηνά Καλιακούδα,Οδηγός,παπουτσής-Μιχάλης Κόκκινος,Αστυνόμος, Ιβάν-Σπύρος Πράρας, Γέρος- Ανδρέας  Μαζαράκης, Μουσικός επί σκηνής (μαντολίνο),  η  Δήμητρα Αψόμωτου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.