Χωρίς μέτωπο η φωτιά στην Αττική, αλλά με πολλές ενεργές εστίες σε Πεντέλη και Μαραθώνα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η πρώτη αισιόδοξη είδηση ήρθε από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής που είπε ότι αυτή τη στιγμή, η φωτιά στην Αττική παρουσιάζει βελτίωση. Όπως σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, η φωτιά είναι χωρίς μέτωπο, αλλά υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες σε Πεντέλη και Μαραθώνα.

Η φωτιά που περικύκλωσε από χθες την βορειοανατολική Αττική ξεκίνησε χθες από τον Βαρνάβα και ωθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, κατέβηκε σε Γραμματικό, Μαραθώνα και απο εκεί διακλαδώθηκε σε Νέα Μάκρη και Διόνυσο.

Η μάχη απόψε, δεύτερη νύχτα 33 και πλέον ώρες μετά την εκδήλωσή της, θα δοθεί στις διάσπαρτες εστίες σε Πεντέλη και Μαραθώνα και στις αναζωπυρώσεις όπου αυτές σημειώνονται.

Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται πως εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα, ενώ πάνω από 100 είναι οι αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.

Κατά τη διάρκεια της καταστροφικής της πορείας, σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες σε Βριλήσσια και Πεντέλη καθώς η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό και καίει ότι βρει στο πέρασμά της. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίση που έκανε έναν πρώτο απολογισμό, δέκα σπίτια κάηκαν μόνο στην περιοχή Κρασσά στα Βριλήσσια.

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε επίσης αυτοκίνητα, περιουσίες, δάσος και καλλιέργειες, ενώ στον Νέο Βουτζά παραδόθηκαν στις φλόγες δύο πυροσβεστικά οχήματα, με έναν πυροσβέστη να τραυματίζεται, με ελαφρά εγκαύματα.

Η φωτιά που είχε σβήσει στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα όπως είπε η δήμαρχος Πεντέλης, Αναστασία Κοσμοπούλου. Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο Γραμματικό.

Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τις κατοικίες, ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε νέα ενημέρωση για την φωτιά στην Αττική.

Έχουν εκδοθεί πάνω 30 μηνύματα από το 112 και συγκεκριμένα:

Μηνύματα για εκκενώσεις εστάλησαν στους κατοίκους Διονύσου, Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλισσίων, Δέσης Γέρακα και στο Καλέντζι Μαραθώνα.

Στο μεταξύ, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Τουρκία, Ρουμανία και Σερβία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.