Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ σχηματίζει την κυβέρνησή του – Υπουργός Οικονομικών η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Άμεσα έπιασε δουλειά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μετά το χρίσμα που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο και τις δηλώσεις που έκανε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο 61χρονος, που σάρωσε στις εκλογες, φαίνεται πως έχε καταλήξει στα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, έχει στείλει μηνύματα στους «εκλεκτούς» και έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην πρωθυπουργική κατοικία έφτασε η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, η οποία σύμφωνα με το BBC, αναλαμβάνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη Ντάουνινγκ Στριτ έφτασε και ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ και βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών. Ο ΜακΦάντεν είναι ο δεύτερος ανώτερος πολιτικός των Εργατικών που επισκέπτεται τον νέο πρωθυπουργό, γεγονός που λέει πολλά για τον ρόλο που παίζει, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος ρόλος στο υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να του ανατεθεί. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε», είπε με χαμόγελο, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Στην πρωθυπουργική κατοικία έχουν φτάσει, ακόμα, ο Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος ήταν σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, όταν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, η Ιβέτ Κούπερ, που φαίνεται ότι θα γίνει η επόμενη υπουργός Εσωτερικών και η Άντζελα Ρέινερ, που θα εκτελεί χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Στάρμερ, ενώ θα είναι επίσης υφυπουργός υπεύθυνη για τους τομείς στέγασης και κοινοτήτων.

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον, ο Πίτερ Κάιλ και η Ανελίζε Ντοντς κατέφθασαν, ακόμα, στη Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας διατελέσει σκιώδης υπουργός Παιδείας, υπουργός Επιστημών και πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος αντίστοιχα πριν από τις εκλογές, ενώ στην πρωθυπουργική οικία βρίσκονται και οι Σαμπάνα Μαχμόντ, Τζον Χίλι και Ουές Στρίτινγκ, που ενδέχεται να αναλάβουν χρέη υπουργών Δικαιοσύνης, Άμυνας και Υγείας αντίστοιχα.

Στάρμερ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Το όραμα για μία νέα Μεγάλη Βρετανία με φθηνή ενέργεια, πολλές και νέες δουλειές εξέφρασε ο Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο μετέβη με την σύζυγό του στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου απευθύνθηκε στο βρετανικό έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από Μέσα όλου του κόσμου.

«Μόλις επέστρεψα από το Μπάκιγχαμ, αποδέχτηκα απο τον Βασιλιά την πρόσκληση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αυτού του μεγάλου έθνους. Ευχαριστώ τον κύριο Σούνακ, το κατόρθωμά του ως του πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν πρέπει να υποτιμάται και το τιμούμε. Αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του. Η χώρα ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή, την ανανέωση, την επιστροφή της πολιτικής στο δημόσιο συμφέρον. Όταν το χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών μεγαλώνει, χάνεται η πίστη, το πνεύμα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Και συνέχισε: «Πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι πληγές να ιαθούν με πράξεις και όχι με λόγια. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης του κράτους έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με τιμή και σεβασμό. Όσοι μας ψήφισαν και όσοι δεν μας ψήφισαν, σας λέμε πως θα υπηρετήσουμε το καλό. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Θα το δείξουμε αυτό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επιστρέψαμε στην ηγεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα. Η χώρα μας βιάζεται να ανακαλύψει τια απαρχές της. Μια από τις δυνάμεις του έθνους είναι να μην φοβάται να πάει αντίθετα στο ρεύμα, να είναι πρωτοπόρο. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά μην έχετε αμφιβολία πως η δουλειά θα ξεκινήσει αμέσως. Θα στήσουμε τη χώρα στα πόδια της για το μέλλον και όλοι θα έχετε δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό. Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια, θα δημιουργήσουμε ξανά υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζομενους και τις οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

«Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του έθνους ήταν πάντα η ικανότητά μας να πλέουμε σε πιο ήρεμα νερά. Και όμως αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδίως από εκείνους που υποστηρίζουν τη σταθερότητα και τη μετριοπάθεια όπως εγώ, αναγνωρίζοντας πότε πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Για πάρα πολύ καιρό τώρα κάναμε τα στραβά μάτια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφαλείς. Από τώρα και στο εξής έχετε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από δόγματα, που καθοδηγείται μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας» είπε σε άλλο σηείο της ομιλίας του ο Στάρμερ.

«Μας δώσατε μια σαφή εντολή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την αλλαγή. Για να αποκαταστήσουμε την υπηρεσία και τον σεβασμό στην πολιτική και να ενώσουμε τη χώρα μας. Τέσσερα έθνη που στέκονται και πάλι ενωμένα. Αντιμετωπίζοντας, όπως κάναμε τόσο συχνά στο παρελθόν, τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου. Δεσμευμένοι σε μια ήρεμη και υπομονετική ανοικοδόμηση. Έτσι, με σεβασμό και ταπεινότητα σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή την κυβέρνηση υπηρεσιών, στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ» συμπλήρωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στη συνέχεια ο Στάρμερ μπήκε στα γραφεία της Ντάουινγκ Στριτ για να συζητήσει με τους συνεργάτες του τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, λεπτομέρειες για το οποίο αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Έλαβε εντολή από τον Βασιλιά Κάρολο

Νωρίτερα, ο Κιρ Στάρμερ βρέθκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου, συνοδευόμενος από τη συζυγό του, συναντήθηκε με τον Βασιλιά Κάρολο και διορίστηκε επίσημα ως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη σαρωτική του νίκη στις χθεσινές εκλογές. Παράληλα, ο Κάρολος τον κάλεσε να προχωρήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο βασιλιάς δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τον αξιότιμο βουλευτή Sir Κιρ Σταρμερ και του ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Sir Κιρ αποδέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού και Πρώτου Λόρδου του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο 61 ετών πρώην δικηγόρος, ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε ο έβδομος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το κόμμα των Εργατικών.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.