Βραζιλία: Εμπλοκή Μπολσονάρου σε κύκλωμα πώλησης κοσμημάτων αξίας 1,2 εκατ. ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης πώλησης κοσμημάτων και πολυτελών δώρων που δόθηκαν στην κυβέρνησή του και είχαν αξία περίπου 1,2 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Βραζιλίας προτείνεται η δίωξη του Μπολσονάρου για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση το διάστημα 2019-2022, αδικήματα που σχετίζονται με δώρα που δεν είχαν δηλωθεί.

Τα δώρα από ξένες κυβερνήσεις, πάντα κατά την έρευνα, είχαν φτάσει στα χέρια του Μπολσονάρου και μετά πωλήθηκαν «για τον παράνομο πλουτισμό» του τότε προέδρου.

Πρόκειται μάλιστα για χρήματα που δεν καταβλήθηκαν στον πρόεδρο μέσω τραπεζών – ήταν δηλαδή «μαύρα».

Η έρευνα των αρχών δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Μπολσ​ονάρου γνώριζε και επωφελήθηκε από τη δραστηριότητα.

Όπως σημειώνει το BBC, η υπόθεση επικεντρώνεται στις καταγγελίες ότι ο Μπολσονάρου προσπάθησε να εισαγάγει παράνομα και να κρατήσει πανάκριβα κοσμήματα που χάρισε σε αυτόν και τη σύζυγό του η Σαουδική Αραβία το 2019. Μεταξύ τους ήταν ρολόγια Rolex και Patek Phillipe και διαμαντένια κοσμήματα της Chopard, το καθένα από τα οποία αξίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Όλα αυτά εντοπίστηκαν στο τελωνείο όταν συνεργάτης του προσπάθησε να τα φέρει στη χώρα το 2021. Μόλις το ζήτημα ήλθε στη δημοσιότητα, ο Μπολσονάρου τα επέστρεψε – αν και όχι όλα.

Από την πλευρά του ο Μπολσονάρου μιλά για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες, αλλά δεν έχει απαντήσει ευθέως για το ζήτημα.

Οι εισαγγελείς έχουν διορία 15 ημερών για να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν δίωξη κατά του πρώην προέδρου. Σε περίπτωση καταδίκης, αν φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο, ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με κάθειρξη μέχρι 25 έτη.

protothema.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.