Γαλλία: Ανησυχητική κλιμάκωση των βίαιων επιθέσεων ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας αυξανόμενος αριθμός υποψηφίων βουλευτών και κομματικών στελεχών στη Γαλλία έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στόχος βίαιων επιθέσεων εν όψει του τεταμένου δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Χαρακτηριστικά, ακόμη και η κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, Πρίσκα Τεβενό, δέχθηκε βάναυση επίθεση από μια συμμορία νεαρών όταν βρισκόταν σε μια δράση αφισοκόλλησης του κόμματός της σε προάστιο του νοτιοδυτικού Παρισιού. Το κίνητρο της επίθεσης στην Τεβενό και τους συνεργάτες της δεν είναι ξεκάθαρο, όμως εικόνες από κάμερες παρακείμενης πολυκατοικίας οδήγησαν στη σύλληψη τριών εφήβων και ενός νεαρού άντρα 20 ετών για το περιστατικό, το οποίο καταδικάστηκε από όλο το πολιτικό φάσμα.

Όμως υποψήφιοι βουλευτές και άλλων κομμάτων έχουν δεχθεί επιθέσεις σε όλη τη Γαλλία, αντανακλώντας την ένταση της πολιτικής κόντρας λίγο πριν τον τελικό γύρο των εκλογών.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) Μαρί Ντοσί κατήγγειλε ότι δέχθηκε βίαιη επίθεση καθώς βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία στην αγορά ενός οικισμού κοντά στη Γκρενόμπλ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ ο συντηρητικός πολιτευτής Νικολάς Κονκέρ, που στην πορεία συμμάχησε με την RN, παραπονέθηκε ότι μαζί με μία συνάδελφό του δέχτηκαν επίθεση με αυγά. Τον περασμένο μήνα, και άλλος υποψήφιος της RN νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αφού δέχτηκε επίθεση ενώ μοίραζε φυλλάδια.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ καταδίκασε τις επιθέσεις «αφόρητης δειλίας» στην Τεβενό και τους άλλους πολιτευτές και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες «να απορρίψουν το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί».

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης, Ζορντάν Μπαρντελά, που κατέκτησε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων την προηγούμενη Κυριακή, τόνιζε ότι μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις του ως πρωθυπουργός θα ήταν να καταπολεμήσει την πρωτοφανή ανασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν ανακοίνωσε ότι 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη Γαλλία για την κυριακάτικη ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η δημιουργία προβλημάτων από εξτρεμιστές.

Πηγή: BBC

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.