Λάππα Αχαΐας: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα σύγχρονου σκλαβοπάζαρου εργατών γης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 «Σκλαβοπάζαρο» αποκάλυψε έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε περιοχές κοντά στο χωριό Λάππα Δυτικής Αχαΐας.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Sherpa» (Σέρπα), λόγω της καταγωγής τόσο κάποιων εκ των δραστών όσο και σχεδόν του συνόλου των θυμάτων. Οι Σέρπα, ορεινός λαός του Νεπάλ, έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί στα Ιμαλάια.

Η δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛΑΣ περιλαμβάνει δύο συλλήψεις υπηκόων Νεπάλ, όπως και εφτά ασύλληπτους κατηγορούμενους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι 29χρονη από το Νεπάλ, η οποία συνελήφθη, είχε μεταφέρει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στο χωριό Λάππα της Δυτικής Αχαΐας εργάτες, τους οποίους παρέδωσε σε συνεργό της. Ο τελευταίος εργαζόταν ως επιστάτης σε εποχικές καλλιέργειες φράουλας της περιοχής και για την επίβλεψη και επιτήρηση των εργατών χρησιμοποιούσε δύο βοηθούς του.

Η 29χρονη παραλάμβανε χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από την εργασία των διακινούμενων μεταναστών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα στρατολογούσε κόσμο από το Σεπτέμβριο του 2023 καταφέρνοντας να αναπτύξει δίκτυο μεταφοράς ανθρώπων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, εντόπιζαν μετανάστες από το Νεπάλ οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα στη Ρουμανία και αναζητούσαν εργασία με καλύτερες χρηματικές απολαβές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη συνέχεια, οι «υποψήφιοι» έστελναν φωτογραφίες των διαβατηρίων τους και εκδίδονταν επ’ ονόματί τους αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό το Βελιγράδι. Η είσοδος στην ελληνική επικράτεια επιτυγχάνονταν με τη συνδρομή εγκληματικής ομάδας διακίνησης μεταναστών που δρα στις χώρες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.

Με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονταν στην Αθήνα, όπου έκαναν αίτημα έκδοσης καρτών ασύλου. Στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

πηγη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.