Σοφία Ζαχαράκη: Δέσμευσή μας να βρίσκουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο να καλύπτουμε όσο γίνεται περισσότερα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την ερχόμενη Δευτέρα (08/07) αναμένεται το άνοιγμα των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για την περίοδο 2024 – 2025, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Θα καλύψουμε και περισσότερα παιδιά»

Μιλώντας στο MEGA τόνισε:

«Ο στόχος μας φέτος είναι, αφού έχουμε ήδη προϋπολογίσει περισσότερα χρήματα, άρα περίπου 361 εκατομμύρια για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στα μικρά από 2 μηνών έως την ηλικία των 4. Και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης αλλά και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδάκια με αναπηρία, καλύπτουμε πλήρως τις αιτήσεις για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τους γονείς που έχουν πλήρη αίτηση και όλα τα παιδιά με αναπηρία καλύπτονται. Φέτος, για πρώτη φορά, θα καλύψουμε και περισσότερα παιδιά για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, πάνω από 173.000».

«Φέτος για πρώτη φορά μοριοδοτούμε παραπάνω την τρίτεκνη, πολύτεκνη και μονογονεϊκή οικογένεια. Κάθε χρόνο δέσμευσή μας είναι να βρίσκουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο να καλύπτουμε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. Φέτος το κάνουμε με σχεδόν 1.100 περισσότερα, πέρυσι ήταν ρεκόρ τα voucher που δώσαμε», συμπληρώνει.

Όπως λέει η ίδια:

«Μέσα στην χρονιά θα βγάλουμε πρόσκληση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να αυξήσουν τις θέσεις τους, γιατί μπορεί να πάρεις το voucher και να μην βρεις θέση. Θα βγει διαγωνισμός 70.000.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο μας και φορέα υλοποίησης το τεχνικό επιμελητήριο για να μπορούν και οι ιδιωτικοί σταθμοί αλλά και οι δημοτικοί να αιτηθούν για να αυξήσουν θέσεις. Αυτό προϋποθέτει να προσλάβεις τους βρεφονηπιοκόμους και το απαραίτητο προσωπικό».

Για την στέγαση

Σχετικά με την στέγαση και τα προγράμματα «Σπίτι μου», η κα Ζαχαράκη επισημαίνει:

«Αυτό που είδαμε την χρονική περίοδο που ίσχυσε το ‘Σπίτι μου 1’, με τα χρήματα τα οποία προσθέσαμε το καλοκαίρι, είναι τα νέα ζευγάρια, φτάνει έως 39 ετών, έχουν εκταμιευτεί πάνω από 6.660 δάνεια και μέχρι το τέλος της χρονιάς πάνω από 9.200 ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους. Στόχευση του πρωθυπουργού είναι, με την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους συνομιλητές μας να βρούμε δύο δισ. ευρώ, έχει ήδη πει ότι είναι σε ώριμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να κάνουμε το ‘Σπίτι μου 2’. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και το ηλικιακό όριο 40 – 50. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα, έρχεται το κράτος και καλύπτει το κομμάτι του επιτοκίου».

Η ίδια ανακοίνωσε αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

«Η επιδότηση που ήταν 40% θα πάει στο 60% και σκεφτόμαστε να αυξήσουμε και το επιτρεπόμενο όριο των παρεμβάσεων, ήταν 10.000 σκεφτόμαστε να το κάνουμε 15.000».

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής μίλησε και για τα Airbnb και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι εξαντλείται η μελέτη στο τι μπορεί να γίνει με το Airbnb. Σε κάποιες περιοχές βοήθησε πάρα πολύ στο να αποκτήσουν ζωή αλλά σίγουρα θέλει όριο. Μέσα στην χρονιά θα τρέξει και ο πρώτος διαγωνισμός για κοινωνική αντιπαροχή, χρήση δηλαδή οικοπέδων του κράτους για να χτιστούν πολυκατοικίες και κομμάτι αυτών των διαμερισμάτων να πάει σε κοινωνική στέγαση».

Σχετικά με την στέγαση των φοιτητών, υπογραμμίζει:

«Ήδη μέσα στην χρονιά ανακοινώθηκε η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. (…) Δίνεται για πρώτη φορά μια μάχη συνολική για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της προσφοράς και το θέμα της δυνατότητας να δίνουμε περισσότερα».

Η κα Ζαχαράκη μίλησε και για το δημογραφικό.

«Κοιτάζουμε τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία και την αναμονή. Θα δούμε αν έχουμε περιθώριο για το κομμάτι της κρυοσυντήρησης και της υποβοηθούμενης».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.