Δίκη για το Μάτι: Παρουσία 14 εκ των 21 κατηγορουμένων ξεκίνησε η δίκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρουσία 14 εκ των 21 κατηγορουμένων ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη για το Μάτι. Σε μια κατάμεστη αίθουσα η δίκη ξεκίνησε χωρίς την παρουσία 7 κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους η Ρένα Δούρου και ο Ηλίας Ψινάκης, που εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να βρεθεί δικηγόρος για τον Ιωάννη Φωστιέρη, ενώ ορίστηκε νέα συνεδρίαση για αύριο.

Η δικαιοσύνη προχώρησε ταχύτατα και η δίκη προσδιορίστηκε σε πολύ σύνντομο χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης.  Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορουμένους στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 χρόνια έως 5 χρόνια κατά συγχώνευση φυλάκισης. Οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας ήταν εξοργισμένοι με την μετατροπή της ποινής σε εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα.

“Δεν νιώθουμε δικαίωση αν οι κατηγορίες δε γίνουν κακουργηματικές”, λένε οι συγγενείς

«Το δικαστήριο ονόμασε το έγκλημα πλημμέλημα, όχι κακούργημα. Και οδηγήθηκε το δικαστήριο στην πρωτόδικη απόφαση που είναι ελλιπής, κάτι που επικυρώθηκε με την άσκηση της έφεσης από τους κατηγορούμενους. Πλέον αν δεν αλλάξει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα δεν θα νιώσουμε καμία δικαίωση για ό,τι έχει γίνει. Ζητάμε μια δίκαιη δίκη» ανέφεραν οι συγγενείς των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδία στο orangepress.gr.

«Μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που ήταν ντροπιαστική, θεωρώ ότι αυτή τη φορά, σε δεύτερο βαθμό, η έδρα θα ακούσει αυτά που θα καταθέσουμε. Δικαίωση δεν υπάρχει για εμάς. Περιμένουμε να αποδοθούν ευθύνες και να μη γίνει χρηματική μετατροπή των ποινών» σημείωσε άλλος άνθρωπος από το Μάτι που έχασε τη μητέρα του. «Έχασα τη μητέρα μου, την αδερφή μου και τις δυο πεντάχρονες ανιψιές μου στο Μάτι. Δεν υπάρχει κάτι που θα μας κάνει να αισθανθούμε δικαίωση. Το να καταδικαστούν λίγο παραπάνω ή το πρόστιμο να είναι μεγαλύτερο δεν θα προσθέσει τίποτε απολύτως σε αυτό που έγινε σε πρώτο βαθμό. Ελπίζουμε να είναι πιο δίκαιη δίκη» υπογράμμισε ο Αριστείδης Χερουβείμ, έτερος συγγενής θυμάτων.

Δίκη για το Μάτι: Η ανακοίνωση του συλλόγου συγγενών θανόντων και εγκαυματιών

«Άρχισε, σήμερα, 8/7/24, στο Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση, σε 2ο βαθμό, του εγκλήματος της 23ης Ιουλίου 2018, με 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες, από 5 οικισμούς (Νέο Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθο, Αμπελούπολη) της Ανατολικής Αττικής. Μας πήρε 3 ώρες να καούμε και τρία χρόνια για την συλλογή στοιχείων της προδικασίας ,μιας διαδικασίας λειψής, η οποία κατέληξε σε μόλις 21 κατηγορούμενους με πολλούς εκτός κάδρου και τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος, ως πλημμέλημα. Εξίσου, απαράδεκτη, ήταν και η πρωτόδικη απόφαση, γεγονός, που αποδεικνύεται και από την άσκηση έφεσης του Εισαγγελέα κατά όλων των κατηγορουμένων. Μια απόφαση αναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι υπαίτιοι, που προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ως Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών, της 23ης Ιουλίου 2018, στην Ανατολική Αττική, δηλώνουμε, πως όσο δεν αλλάζει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα (το οποίο ακόμα και στον πρώτο βαθμό αφέθηκε να εννοηθεί στην πρόταση του κυρίου εισαγγελέα), δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση. Παραταύτα, εμείς ζητάμε μια δίκαιη δίκη, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης και ουσιαστική διάγνωση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών και των ορθών χαρακτηρισμών. Εμείς, ως Σύλλογος, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, εντός και εκτός συνόρων για την αποκάλυψη της αλήθειας και την πραγματική δικαίωση των θυμάτων μας».

dikastiko.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.