Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα παραβίασης από τη νέα ηγεσία της χώρας, της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Σύνοδο Κορυφής των 27, ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον τα Σκόπια επιμείνουν στην ίδια κατεύθυνση θα ακυρώσουν επί του πρακτέου την ευρωπαϊκή τους πορεία.

«Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, προχωρούσε σε νέα πρόκληση, καθώς με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για συνάντηση με την αποκαλούμενη Ένωση Μακεδόνων του Αιγαίου.

Η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εκφράζοντας την υποστήριξή της στο έργο και τις δραστηριότητες της Ένωσης Συλλόγων Μακεδόνων  και τεκνών προσφύγων από το Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας τόνισε ότι η μοίρα και η τραγωδία των 30.000 παιδιών προσφύγων, καθώς και ο γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποκρύπτονται και να σχετικοποιούνται.

Σε αυστηρό τόνο η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών. «Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της ιστορίας. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που  αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει, προκειμένου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσουν να επιδίδονται σε έναν ανέξοδο και ψευδεπίγραφο εθνικισμό.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, τονίζοντας πως θεωρεί αυτονόητη την παρουσία του στο Στρασβούργο προκειμένου να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. «Θεωρώ αυτονόητο, αν θέλετε, ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη είναι ζήτημα σεβασμού του κράτους Δικαίου», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, στον απόηχο της απόφασης του δικαστηρίου. «Υπήρξε απόφαση που επιβεβαίωσε τις χειρότερες ανησυχίες. Δεν είναι διμερές ζήτημα είναι ζήτημα σεβασμού στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ επισημαίνει πως στόχος του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, είναι να τον κρατήσει στη φυλακή.

ertnews.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.