Aγόρασε σπίτι πριν είκοσι περίπου χρόνια, σε μεγάλη σχετικά ηλικία, και κινδύνευσε να μείνει στο δρόμο εξαιτίας ενός νομικού τεχνάσματος, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της Σπύρος Πιτσινής.
Ευτυχώς όμως υπήρξε άμεση παρέμβαση παρά το «τελεσίγραφο» για έξωση στα 88 της χρόνια!
Η γυναίκα αγόρασε το 2005 το σπίτι της από μία τράπεζα.
Η τράπεζα δεν μεταβίβασε την κυριότητα αλλά τη χρήση μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος το οποίο είχαν συμφωνήσει. Η αγοράστρια δεν πήρε κάποιο δάνειο για την αποπληρωμή του τιμήματος αλλά δεσμεύτηκε με συμβόλαιο να το πληρώνει σε δόσεις. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ήταν υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρων. Μην έχοντας δικηγόρο η ηλικιωμένη γυναίκα, τότε 69 ετών, ανέλαβε καθήκοντα για λογαριασμό της δικηγόρος της τράπεζας. «Εδω είναι το οξύμωρο της υπόθεσης που ουσιαστικά παραπλάνησε την ηλικιωμένη. Με το συμβόλαιο ή ηλικιωμένη πίστεψε πως αγόρασε το σπίτι.
Ομως με το συμβόλαιο η τράπεζα της μεταβίβασε μόνο τη χρήση, δηλαδή το δικαίωμα να μένει σε αυτό και η κυριότητα παρέμεινε στην τράπεζα» όπως δηλώνει ο κ. Πετσίνης. Ολα αυτά τα χρόνια η ηλικιωμένη πλήρωνε κανονικά το τίμημα που είχε συμφωνηθεί… μέχρι την περίοδο του Covid.
Η γυναίκα δεν δικαιούται και δεν λαμβάνει σύνταξη, ενώ το μοναδικό της εισόδημα είναι η εκμετάλλευση ενός οινομαγειρείου που λειτουργεί στο ισόγειο της κατοικίας της στην περιοχή των ΤΕΙ, χωρίς φυσικά υπαλλήλους.
Ετσι δεν κατάφερε να είναι συνεπής με τις πληρωμές της, αφού λόγω του κορωνοϊού… είχε ουσιαστικά κλείσει. Πριν 16 μήνες η τράπεζα ζήτησε τα χρήματά της, συνολικά με τις όποιες προσαυξήσεις 37.000 ευρώ.
Η ηλικιωμένη πρότεινε λαμβάνοντας δανεικά μάλιστα από γνωστούς και φίλους, να καταβάλει 25.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα εξοφλήσει σε δόσεις για 5 χρόνια. Και τότε ήρθε το επιχείρημα της τράπεζας: «Η γυναίκα είναι σε μεγάλη ηλικία και πόσο θα ζήσει ακόμα;»! Ετσι ζητήθηκε εγγυητής.
Οταν η ηλικιωμένη βρήκε όντως εγγυητή η τράπεζα απαίτησε την εγγραφή προσημείωσης για 13.000 ευρώ σε ακίνητο του εγγυητή και έτσι ναυάγησε η προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής. Πριν από 1 περίπου μήνα η τράπεζα κατήγγειλε το συμβόλαιο και ζήτησε μέσα σε 10 ημέρες από την 88χρονη να της αποδώσει το σπίτι , δηλαδή να βγει στο δρόμο. Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει έξωση, την γυναίκα ανέλαβε και μάλιστα αφιλοκερδώς, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης ο δικηγόρος Πατρών Σπύρος Πιτσινής ο οποίος άμεσα κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της τράπεζας προκειμένου το Δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή της ηλικιωμένης. Προχθές το πρωί το Ειρηνοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση και δίδει προθεσμία 30 ημερών στην ηλικιωμένη να καταβάλει έναντι της οφειλής της το ποσό των 3.000 ευρώ, δίνοντας παράταση στην ελπίδα για την γυναίκα!
Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά της παρά την έντονη αντίθεση της τράπεζας στο Δικαστήριο η οποία επιθυμούσε την απόρριψη των ασφαλιστικών και την άμεση αποβολή της γυναίκας από το ακίνητο.
Ο δικηγόρος της 88χρονης δήλωσε στην εφημερίδα «Γνώμη»: «Οταν είδα αυτή τη γυναίκα να κλαίει και να μου λέει ότι θα πεθάνει αν βγεί στο δρόμο , να με παρακαλάει να τη βοηθήσω και να στηρίζει όλες τις ελπίδες της πάνω μου δεν σκέφτηκα ούτε έξοδα ούτε αμοιβές. Αμέσως κατέθεσα ασφαλιστικά μέτρα και πρόταξα την κοινωνική συνευθύνη μου και το ανθρώπινο συναίσθημα για τη σωτηρία του σπιτιού της γυναίκας. Η απληστία της τράπεζας προς το παρόν αναχαιτίστηκε. Αν χρειαστεί θα κάνουμε έρανο για να βρεθούν τα χρήματα Δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή για έναν δικηγόρο να νιώθει την ευγνωμοσύνη του πελάτη του . Καμία αμοιβή δεν μπορεί αυτό το συναίσθημα να το αντικαταστήσει”.
*εφημερίδα “Γνώμη”