ΟΗΕ: «Πράσινο φως» για παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισε το ψήφισμα που υπέβαλε η Μάλτα, το οποίο ζητά «επείγουσες και παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών».

Λίγες ώρες μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο στη Γάζα, δώδεκα μόνιμα μέλη ψήφισαν υπέρ, ενώ τρία απείχαν. Ο λόγος για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένου Βασίλειο και τη Ρωσία.

Η τελευταία, μάλιστα, απέτυχε σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να τροποποιήσει το ψήφισμα ώστε να συμπεριλάβει μια έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ζητά, επίσης, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες. Απαιτεί από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επιτηρεί την εφαρμογή του.

Η παύση θεωρείται γενικά λιγότερο επίσημη και συντομότερη από την κατάπαυση του πυρός, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί από τα εμπόλεμα μέρη.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές να εγκρίνει ψηφίσματα που ζητούσαν είτε κατάπαυση του πυρός είτε ανθρωπιστικές παύσεις.

Νωρίτερα, από διαρροές γινόταν ξεκάθαρο ότι δεν αναμενόταν να ασκηθεί βέτο στην πρόταση, αλλά ότι θα σημειωθούν αποχές.

Θα συμμορφωθεί το Ισραήλ με την απόφαση του ΟΗΕ;

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι ναι μεν δεσμευτικά, ωστόσο το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με αυτά. Σύμφωνα με το AlJazeera, το εν λόγω ψήφισμα θα προσθέσει πίεση στο Ισραήλ, από τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ επέτρεψαν να περάσει – θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει το βέτο τους.

Από τα προηγούμενα τέσσερα ψηφίσματα που δεν πέρασαν, τις περισσότερες πιθανότητες είχε το τελευταίο, αυτό της 18ης Οκτωβρίου, όταν όλες οι χώρες είτε ψήφισαν υπέρ είτε απείχαν, και η μόνη χώρα που ψήφισε κατά ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες – άσκησαν βέτο.

Η ένσταση εκείνη την περίοδο εκείνη από τις ΗΠΑ αφορούσε τη μη ρητή αναφορά στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ενώ δεν υπήρχε καμία καταδίκη της Χαμάς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε σε αυτό το ψήφισμα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.