Μεγάλη πορεία κατά του αντισημιτισμού σήμερα στο Παρίσι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Παρίσι υποδέχεται σήμερα το απόγευμα μια μεγάλη πορεία κατά του αντισημιτισμού, στην οποία δεν θα συμμετάσχει ένα μέρος της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της παρουσίας της άκρας δεξιάς.

Η πορεία αυτή αναμένεται ότι θα είναι μια απάντηση στην έκρηξη του αριθμού των πράξεων εχθρότητας έναντι εβραίων στη Γαλλία μετά τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση που ακολούθησε.

Άλλες διαδηλώσεις και πορείες αναμένονται στην υπόλοιπη χώρα.

Σe επιστολή του που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Parisien, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ενότητα, λέγοντας πως η μάχη εναντίον του αντισημιτισμού «δεν πρέπει ποτέ να μας διχάσει ούτε ποτέ να μας οδηγήσει να φέρουμε σε αντιπαράθεση μερικούς από τους συμπατριώτες μας με άλλους».

Εντούτοις η συμμετοχή του σχηματισμού της άκρας δεξιάς Εθνικός Συναγερμός (RN) στα γεγονότα αυτά κάνει κάποιους να αντιδρούν.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν κατήγγειλε έτσι «ένα πολιτικό κόμμα δημιουργημένο από τους κληρονόμους του Βισύ», παραπέμποντάς το στην ιστορία της συνεργασίας με τους Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του RN και πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν θεωρεί πως η πορεία θα πρέπει να «συνασπίσει» τους Γάλλους γύρω από την απόρριψη τόσο του αντισημιτισμού όσο και του «ισλαμιστικού φονταμενταλισμού, που είναι μια ολοκληρωτική ιδεολογία».

Ένα άλλο κόμμα της άκρας δεξιάς, το Reconquête (Ανάκτηση), πρόκειται να συμμετάσχει επίσης στην πορεία.

Ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Η Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise LFI), το οποίο κατηγορείται για αμφισημίες σχετικά με τον αντισημιτισμό, θα μποϊκοτάρει τη διαδήλωση λόγω της παρουσίας του Εθνικού Συναγερμού. Όμως ορισμένα μέλη αναμένεται να συμμετάσχουν σε άλλες πρωτοβουλίες, στο Παρίσι ή αλλού στη Γαλλία.

Πάντα στην αριστερά, τα κόμματα Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι, Σοσιαλιστικό Κόμμα και Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται να διαδηλώσουν πίσω από το ίδιο πανώ «εναντίον του αντισημιτισμού και όλων αυτών που φέρνουν το μίσος και το ρατσισμό», σχηματίζοντας ένα «δημοκρατικό κλοιό» έναντι της άκρας δεξιάς. Θέλουν έτσι να διαχωρίσουν φυσικά την άκρα δεξιά από την υπόλοιπη διαδήλωση.

Πολυάριθμοι αντιπρόσωποι θρησκειών θα είναι επίσης παρόντες, όμως οι μουσουλμάνοι αναμένεται να μην είναι πολλοί, καθώς οργανώσεις έχουν εκφράσει τη λύπη τους για το γεγονός ότι από την έκκληση για τη διαδήλωση απουσιάζει αναφορά στην ισλαμοφοβία.

https://www.zougla.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.