Μύκονος: Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητάει 41χρονος Αυστραλός που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε 41χρονος Αυστραλός ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021 στην Ελλάδα μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών και ζητάει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ που τον εκζητούν.

Ειδικότερα, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις Αμερικανικές αρχές φέρεται μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σήμερα είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο εκζητούμενος έχει δηλώσει ότι είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και πώλησης κρυπτονομισμάτων και διαμένει στο Ντουμπάϊ.

Σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά στην συνέχεια προσέφυγε ο Αυστραλός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μετά από διευκρινίσεις κ.λπ. ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του.

Κατόπιν αυτού προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση για την έκδοσή του.

Υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment).

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.