Μολδαβία: Απελάθηκε ο διευθυντής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Μολδαβία απέλασε σήμερα τον τοπικό διευθυντή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, κατηγορώντας το μέσο αυτό για «παραπληροφόρηση και προπαγάνδα», με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Κισινάου και Μόσχας.

«Ένας Ρώσος πολίτης ηλικίας 56 ετών χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο για 10 έτη» και «εκδιώχθηκε από το έδαφος της Μολδαβίας» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του τοπικού γραφείου του Sputnik τον Βιτάλι Ντενίσοφ, διευκρίνισε με ανάρτησή της στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος κατήγγειλε τη «γελοία» πρακτική του Κισινάου που «καταστέλλει κάθε διαδήλωση διαφωνούντων και εξαλείφει τις ανεπιθύμητες πηγές πληροφόρησης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αντιρωσικό άρωμα αυτού του οικτρού μέτρου», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για «αντίποινα».

Η μολδαβική κυβέρνηση είπε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με αφορμή «τις επιθέσεις, τα ψέματα, την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση» που διέσπειρε το πρακτορείο. «Θα συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε τα συμφέροντα των Μολδαβών», τόνισε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Βόντα, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα «διχασμού ή αποδυνάμωσης» του κράτους.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου καταγγέλλει συχνά τις παρεμβάσεις και τις απόπειρες ανατροπής της που, όπως υποστηρίζει, ενορχηστρώνονται από τη Μόσχα. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, έλαβε πέρσι καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που, όπως πιστεύει, είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας της ώστε να μην αποτελέσει τον επόμενο στόχο της Ρωσίας.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Sputnik και RT, που θεωρούνται «όργανα παραπληροφόρησης» του Κρεμλίνου, απαγορεύτηκε να μεταδίδουν ειδήσεις, στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022, κατόπιν συμφωνίας των «27», λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.