Back to school: Προετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για τη νέα σχολική χρονιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα μολύβια ξυσμένα και τα καινούρια τετράδια τακτοποιημένα στην τσάντα. Η προετοιμασία έγινε και το παιδί σας είναι έτοιμο για την επιστροφή στο σχολείο.

Είναι όμως σωματικά και ψυχικά έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά;

Ενυδάτωση και σωστή διατροφή

Την πρώτη εβδομάδα του σχολείου, εστιάστε στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και την ενυδάτωση.

Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών έχουν ανάγκη περίπου 7 με 9 ποτήρια νερό την ημέρα. Είναι γνωστό πως τα παιδιά κυρίως άνω των 9 ετών δεν έχουν πάντα την πολυτέλεια των μεγάλων διαλλειμάτων για φαγητό, επομένως ένα γεύμα που τρώγεται γρήγορα και εύκολα είναι σημαντικό.

Προετοιμάστε τα σνακ της επόμενης μέρας και εκτός από το συνηθισμένο τοστ ή σάντουιτς, δοκιμάστε να προσθέσετε λαχανικά και χούμους, φρούτα, τυρί και κράκερ στα γεύματα των παιδιών.

Πρόσληψη βιταμινών

Με το ξεκίνημα του σχολείου, είναι σημαντικό ο οργανισμός να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Βιταμίνη Α: Την παίρνουμε από το συκώτι, το κρέας, το γάλα, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, το δέρμα, την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη Β1: Την παίρνουμε από το ψάρι, το κρέας, τα ενισχυμένα δημητριακά και το ψωμί. Βοηθά την απελευθέρωση ενέργειας έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά το μυϊκό και το νευρικό σύστημα.
Βιταμίνη Β2: Μας την δίνει το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας, το τυρί, τα αυγά, το ψωμί και τα δημητριακά.
Βιταμίνη Β6: Την παίρνουμε από το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την εγκεφαλική λειτουργία.
Βιταμίνη C: Την παίρνουμε κυρίως από φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή. Χτίζει το κολλαγόνο και μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τις μολύνσεις και να απορροφήσουμε σίδηρο από τις τροφές. Διατηρεί υγιή τα δόντια, τα κόκαλα και τα ούλα.
Τη βιταμίνη D την παίρνουμε κυρίως από το σολομό, τον τόνο και τα αυγά.
Πρόληψη και «συντήρηση» στην τρίτη εβδομάδα του σχολείου

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του σχολείου, μπορούμε να πούμε πως έχουμε ήδη προσαρμοστεί στους έντονους ρυθμούς. Συνεχίστε με τα υγιεινά σνακ και γεύματα καθώς και με την πρόσληψη νερού για συνολική ενέργεια και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι ωφέλιμο να έχουν το νου τους στην πρόληψη της εξάπλωσης ιών στα παιδιά. Συνίσταται λοιπόν τακτικό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών. Παροτρύνετε τα παιδιά να μην αγγίζουν το στόμα και τη μύτη τους καθώς αποτελούν εύκολα σημεία εισόδου ιών και βακτηρίων στο σώμα και να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Διαχείριση του άγχους

Το άγχος επηρεάζει τον καθένα μας διαφορετικά σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Το κλειδί είναι να εντοπίσετε τι προκαλεί άγχος στο παιδί σας, να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε πότε είναι αγχωμένο και ποια εργαλεία διαχείρισης του στρες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα για εκείνο.

Συνήθως τα παιδιά «κατακλύζονται» από άγχος που σχετίζεται με το σχολείο, την κοινωνική πίεση και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ακούστε τα παιδιά όταν θέλουν να μιλήσουν και δείξτε τους ότι είστε πρόθυμοι να τα βοηθήσετε για να περιορίσετε καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα άγχους τους. Συμβουλεύστε τα να διαχειριστούν αγχωτικές καταστάσεις με τρόπους που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και για εσάς στο παρελθόν.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είμαστε παρόντες για τα παιδιά και να μην τους ασκούμε κριτική. Έτσι, οι αντιδράσεις τους σε στρεσογόνα γεγονότα είναι συναισθηματικά πιο «ήπιες». Εάν τα παιδιά σας συμμετέχουν σε πάρα πολλές δραστηριότητες, ίσως χρειαστεί να επικεντρωθούν σε λιγότερες.

Εάν πάλι παρατηρείτε πως δεν έχουν ιδιαίτερη όρεξη να μιλήσουν, να είστε εκεί για εκείνα ώστε να κάνετε μια χαλαρή δραστηριότητα μαζί, όπως μια βόλτα στη φύση.

 

imommy.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.