Ροδόπη: Ηχεί το 112 για ετοιμότητα εκκένωσης σε 8 οικισμούς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα (21/08) στη Ροδόπη. Προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Γρατίνη, Στυλάριο, Σιδηράδες και Ομηρικό, όπου τους ενημερώνει για να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν ανάγκη εκκένωσης εξαιτίας της πυρκαγιάς. Λίγη ώρα αργότερα, αντίστοιχη ειδοποίηση έλαβαν πολίτες στις περιοχές Πετρωτά, Μαρώνεια, Άγιο Χαράλαμπο και Ασκητές.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο χωριό Γρατίνη

Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τον οικισμό της Γρατινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, 5 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης, βρίσκονται στο χώρο του γηπέδου, σε περίπτωση εκκένωσης.

Εξήντα υλοτόμοι διαμορφώνουν αντιπυρικές ζώνες στους πρόποδες του Παπικίου με μέριμνα ΠΕ Ροδόπης και Δασαρχείου σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Αποκαρδιωτική η εικόνα σε Σώστη και Πολύανθο, όπου αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σημειώνεται ότι επιχειρούν 30 πυροσβέστες και 12 άτομα σε πεζοπόρα, με 15 πυροσβεστικά οχήματα, χωρισμένα στα δύο μέτωπα της Ροδόπης, ενώ δεν υπάρχουν πτητικά μέσα για ρίψεις νερού από αέρος. Όπως πληροφορεί το xronos.gr, υπήρχε ένα Canadair που έκανε ρίψεις στο Παπίκιο Όρος από τις 06:00 π.μ. το οποίο ωστόσο αποχώρησε στις 09:00 π.μ.

Πυρόπληκτοι από τους Δήμους Ιάσμου και Αλεξανδρούπολης φιλοξενούνται στην Κομοτηνή, από Δήμο, ΠΕ Ροδόπης και ιδιώτες. Επιπλέον, ανοίγει και το Μέγαρο Μουσικής, για να υποδεχτεί πυρόπληκτους κατοίκους της Θράκης.

Κλειστή η Εγνατία Οδός Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης στο ύψος των διοδίων της Μέστης. Διακοπή δρομολογίων έχει διαταχθεί προς και από Αλεξανδρούπολη. Ενημερώνεται το επιβατικό κοινό πως, λόγω των πυρκαγιών, και κλεισίματος οδών, διακόπτονται μέχρι νεοτέρας, τα δρομολόγια προς και από Αλεξανδρούπολη.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο καίει μεγάλες εκτάσεις προς Παπίκιο Όρος, με κατεύθυνση προς ορεινά, αλλά όχι προς την κωμόπολη. Οι κάτοικοι ωστόσο ανησυχούν, γιατί και σήμερα τα πτητικά κι επίγεια μέσα που επιχειρούν δεν είναι ικανά σε αριθμό για να σβήσουν τις φλόγες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές στη Ροδόπη

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Σώστη, του Δήμου Ιάσμου της ΠΕ Ροδόπης της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου 2023.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες έως και 21 Φεβρουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.